Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито Асад, нито смяната му е нормална алтернатива за останалия свят

Още не сме свикнали с мисълта, че студената война се завърна и заплашва да се превърне в гореща. В сряда американският президент Доналд Тръмп заплаши с ракетен удар Сирия. Русия преди това предупреди, че ще отвърне на тази атака и ще стреля по американски цели.

Военни кораби на САЩ и Франция от понеделник са в Източното Средиземноморие близо до сирийския бряг, където Русия има важни военни бази. Според западните медии от понеделник руски военни самолети прелитат над корабите, а Русия е поставила черноморския си флот в бойна готовност. В повишена готовност е и британският флот близо до Кипър. САЩ, Великобритания и Франция провеждат интензивни консултации за евентуален удар по режима на Асад, а американският президент отмени посещението си в Латинска Америка, за да следи събитията в Сирия. Войната

може да

е въпрос

на часове

След поредните съобщения за газова атака по цивилни в държания от бунтовници сирийски град Дума в събота напрежението се повиши рязко. В понеделник Съветът за сигурност на ООН не стигна до решение, след като САЩ и Русия взаимно блокираха резолюциите си. САЩ настояха за комисия, която да разследва на атаката в Дума. Русия отхвърли това предложение и поиска разследването да се извършва от Организацията за забрана на химическите оръжия. В момента обаче тя няма достъп до Сирия, след като през ноември Русия прекрати работата ѝ там с вето в Съвета за сигурност.

След провала на заседанието в понеделник Тръмп изостри още повече тона си. Заяви, че през нощта във вторник САЩ ще решат как да отговорят на сирийската провокация. Евентуален удар по Сирия изглежда все по-неизбежен. САЩ гарантираха, че той няма да е по сили на режима на Асад, а срещу евентуални депа с химическо оръжие.

Миналия април САЩ вече веднъж атакуваха сирийска военновъздушна база след съобщения за атака с химическо оръжие по цивилни в Хан Шейхун, при която загинаха най-малко 80 души. Тогава Тръмп нареди ракетен удар, но преди това предупреди Русия да изтегли свои хора от региона.

При новото нападение с газ в Дума загиналите са между 40 и 70 души. Според Организацията за забрана на химическото оръжие твърде много улики доказват, че нападението наистина е станало и хората са отровени.

Русия и Сирия

пък обвиняват

Запада в

манипулация

и твърдят, че бунтовниците са симулирали атаката.

Забраната за нападение с химически оръжия се смята за постижение, с което човечеството е успяло да опитоми донякъде войните, и нарушението й се наказваше сурово в световния ред допреди няколко години.

Първата пробойна в него нанесоха обаче самите Щати, когато Буш-младши атакува Ирак без да одобрението на Съвета за сигурност нито това на част от западните си съюзници. Другото голямо нарушение по-късно извърши Путин, анексирайки Крим. С това авторитетът на ООН окончателно бе нарушен, а установените норми вече трудно могат да бъдат наложени. Вероятно затова Асад ги нарушава за пореден път.

Дали той ще бъде спрян с война? Добър изход от ситуацията няма. Но забраната за химически оръжия трябва да бъде спазвана с цената на всичко. До миналата година изглеждаше, че тя може да бъде наложена на Сирия с ембарго или с насочен изолиран ракетен удар. Но и двете мерки бяха безрезултатни. Остава третата – мащабен удар по Сирия. Но той носи много рискове и неизвестни. Западът има вече горчив опит с бутането на режими в Близкия изток - след тях хаосът става още по-голям. От друга страна, Русия категорично се изправя срещу подобна опция, заплашвайки, че ще отговори с военни средства. Това означава глобална война.

Режимът на Асад разчита най-вече на Москва, с чиято подкрепа успява да си възвърне контрола над повечето области в Сирия и да гарантира властта и сигурността на алевитите, към които принадлежи и самият Асад.

Бунтовниците пък не са хомогенни - това са десетки групи, които се бунтуват едни срещу други, срещу режима, понякога срещу ислямистите или заедно с тях срещу останалите. Единственото, което ги обединява, е да свалят Асад и да установят ислямистка власт.

“Ислямска държава” се бори срещу всички.

Друг незаобиколим фактор в района са кюрдите, които постигнаха нещо като автономност в северна Сирия и това вкара Турция в конфликта. В момента те се борят и срещу “Ислямска държава”, и срещу турската армия на териториите им. Западът ги подкрепяше в началото, но си направи оглушки заради натиска на Турция. Иначе те ту се бият с армията на Асад, ту влизат в краткотрайни съюзи с нея.

Москва се бори за запазването на Асад, опасявайки се, че евенуталното издигане на ислямисти негово място ще провокира брожения сред мюсюлманите на нейна територия. Сирия е и възможността на Москва да се върне като световен фактор.

Другият съюзник на Асад е Иран, който поддържа шиитите извън територията си и осигурява военно присъствие в района. Участието им в конфликта намесва автоматично и основния им враг Израел, който вижда в това заплаха за съществуването си.

Турция също е важен играч с двойна стратегия в региона, каквато имат и повечето останали участници в конфликта. Страната финансира джихадистки организации в Северна Сирия, а в миналото и “Ислямска държава”, за да държат те в шах кюрдите. Анкара се страхува, че евентуална автономия в съседна държава ще провокира исканията за автономия на кюрдите в Турция. Заради тези страхове тя се конфронтира със САЩ и с Русия, както и с правителството на Асад. Ердоган все още мечтае страната му да се превърне в ислямски лидер и да възстанови силата на Османската империя.

Доскоро САЩ нямаха кой знае каква стратегия в Сирия, освен да не позволяват тя да се превърне в зона на влияние на Русия. Свалянето на Асад не се преследваше много амбициозно поради опасенията, които има и в Москва – че на негово място ще дойдат ислямистки режими. Промяната в стратегията на Доналд Тръмп обаче е изненадваща и може да пренареди изцяло играчите в този кървав хаос, ако Тръмп не блъфира. Дали това е така, трябва да стане ясно до дни. Каквото и да направят САЩ обаче, едно е сигурно – оттук нататък може да става само по-зле.

Четете още:

Руско издание: Пентагонът и Русия се готвят за военна операция в Сирия

Русия предупреди: Ще свалим всички ракети, изстреляни от САЩ по Сирия