Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служителят Андрю Хоган преследвал мексиканския наркобос 7 г.

След 16 месеца наркобаронът прокопал тунел под душа в килията си в най-сигурния затвор в Мексико и избягал.

Бивш агент на ДЕА разкри как е заловил небезизвестния мексикански наркобарон Ел Чапо през 2014 г. Той не могъл да повярва на успеха си след 7-годишно преследване и му казал само: "Какво става, Чапо?"

Андрю Хоган описва акцията в книгата си "Лов за Ел Чапо" и в интервю пред Ен Би Си.

Когато морските пехотинци разбиват вратата на стаята му, големият бос се предава, без да се бие. Сложил ръце над главата си, зловещият трафикант позволява да бъде арестуван. Хоган казва, че е разбрал, че Чапо най-накрая е в ръцете му, когато чул развълнувано радиообръщение: “Хванаха го! Те успяха!” Той бързо отива до подземния паркинг, където е задържаният Гусман, и там разговаря с него за първи път.

Очите им дори се срещат за миг "Казах му първото, което ми дойде на ум", спомня си агентът. Той не може да повярва, че е заловил Хоакин Арчивалдо Гусман Лоера Ел Чапо, който оглавява картела “Синалоа” и е смятан от Департамента на финансите на САЩ за най-влиятелния наркобос в света. Той действа в пълна секретност, слабограмотен е и е известен с прякорите “Къртицата” и “Царят на тунелите” заради създаването на голям брой подземни мрежи, използвани за контрабанда на огромни количества наркотици през границата със САЩ.

През 2001 г., след като подкупва надзиратели в затвора, той успява да избяга в количка за пране. Години наред правосъдието не може да го улови. Ел Чапо се крие в къщи със секретни врати, които се отварят към тунели, водещи до общинските канализационни системи.

До 2014 г., когато е заловен за втори път. За доказателство Андрю Хоган разпространи свои снимки от акцията по залавянето. Той е един от многото агенти, които нахлуват през 2014 г. в морския курорт в Масатлан, Мексико. Наркобаронът се е придвижвал от една до друга явка, охранявана от картела му "Синалоа", печелещ милиарди долари от нелегалния трафик на кокаин, метамфетамин, марихуана и опиум. Хоган, още един агент и Чапо се снимат след залавянето на “едрата риба”, която според Хоган години наред върви с едни гърди пред агентите. Въпреки че подслушват разговорите му, той винаги им се изпълзва, понякога в последната минута преди да се появят, за да го арестуват.

“Накрая успяхме да го хванем - казва агентът. И допълва: - Започнахме да подслушваме членовете на най-близкия кръг на Чапо и да разнищваме слоевете в една сложна структура, докато стигнем до върха. Разбрах телефона на личния му секретар. Когато анализирахме тази информация, разбрахме как се крие Гусман. „Всичко беше в детайлите. Телефонните номера не лъжат. Тези следи в крайна сметка ни доведоха до стаята на Чапо в морския курорт.”

16 месеца след залавянето му през февруари 2014 г. Чапо избягва отново по ексцентричен начин – прокопал тунел под душа в килията в най-сигурния затвор в Мексико. Направил сложно инженерно съоръжение с вентилационни тръби и стълби, които го отвели към строителна площадка на къща в съседен квартал. Хоган казва, че не е бил шокиран и ако не са искали да избяга, охраната е трябвало да го държи напълно затворен.

“Беше доста предвидимо” - смята Хоган. - Този тунел, който беше прокопан под затвора, беше от същия тип тунели, които минаваха под къщите му и тунелите на границата между САЩ и Мексико.” Легендарното му бягство става текст за народна песен, а млади хора в Мексико правят митинг в негова защита въпреки престъпленията на картела.

Шест месеца след поредното си бягство. Ел Чапо отново е заловен след престрелка с полицията в родния си град. Този път агентите са подпомогнати от информатори, сателитни изображения и прихванати комуникации на мобилни телефони. Мексиканският лорд на дрогата е екстрадиран от Мексико в САЩ.

В момента той се намира в изолатор в Ню Йорк и ще бъде съден за създаването на най-големия картел за дрога в света, отговорен и за пране на пари, отвличания и стотици убийства в Мексико и САЩ, вкл. полицаи и невинни цивилни. Процесът в Бруклинския съд в Ню Йорк трябваше да започне през април, но бе отложен за септември, тъй като за да се подготвят, прокурорите и адвокатите трябва да прегледат 300 000 страници документи.

Четете още:

Как наркобосът бяга от затвора, четете с подробности тук.

Беглецът Сноудън като Цола Драгойчева и Ел Чапо