Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебната стража води Сотир Янков по време на ареста му през 2012 г. Снимки: 24 часа
Съдебната стража води Сотир Янков по време на ареста му през 2012 г. Снимки: 24 часа

Мегаделото срещу бившия цитрусов бос от Пловдив не тръгна пак

Финансовият министър Владислав Горанов предяви граждански иск за 5,4 млн. лева срещу Сотир Янков, известен още като Дон Портокал. Той, съпругата му Елена, дъщеря им Мария и още 11 души са подсъдими за крупно източване на ДДС. Чрез юристконсулта на министерството Горанов представи в пловдивския окръжен съд заявление, с което иска да бъде конституиран като граждански ищец. Финансист номер едно на България претендира за сумата, с която Янков е ощетил държавната хазна.

Ход на делото обаче не беше даден заради отсъствието на двама подсъдими. Един от тях е Иво Илиев, който живеел и работел в Германия. Прокурор Дилян Пинчев поиска съдът да промени мярката му,  като го задържи, за да участва пълноценно в процеса. Обвинителят настоя Илиев да бъде обявен за общодържавно издирване и да бъде издадена европейска заповед за арест. Според съдия Светлана Станева  не следва да се предприемат такива санкции спрямо него.

Другият подсъдим - Марин Велков, не се яви, защото бил по същото време на дело в Специализирания наказателен съд.

Дон Потрокал и семейството му категорично забраниха да бъдат снимани.  Дъщеря им Мария потърси сметка от репортер в съдебната зала защо е понечил да фотографира адвокатите, които бяха цяла армия. Отсъстваше Ина Лулчева, наета да защитава лично Сотир Янков.

Делото срещу Дон Портокал и сие се отлага за пореден път. Процесът започна преди три години след шумния арест на Янкови. Семейството беше задържано през 2012 г. В качеството си на собственик на най-голямото плодохранилище в с. Първенец Янков е обвинен в укриване на ДДС за 5,4 млн. лева. Базата му е построена с пари от САПАРД, а инвестицията е 20 млн. лева. Съдия изпълнители описаха складовете и цялото имущество на фамилията. Към него претенции има и Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Всички имоти на Янкови бяха разпродадени на търг. През 2016 г. съдът върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушение. Следващото заседание е насрочено за 9 май. Обвинителният акт е 382 страници, а самото дело е побрано в 77 тома.

Елена Янкова/вляво/ и дъщеря й Мария също престояха в ареста преди 6 години.
Елена Янкова/вляво/ и дъщеря й Мария също престояха в ареста преди 6 години.
Янков прегръща съпругата си и дъщеря си след освобождаването му от ареста.
Янков прегръща съпругата си и дъщеря си след освобождаването му от ареста.