Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки четвърти с невроза от стрес Д-р Василка Юрукова

Разкършване и споделяне отпускат и успокояват

Стресът в малки дози е полезен и тонизира, но стане ли хроничен, разболява. Човек си докарва намалена фертилност, депресия, автоимунни и сърдечни болести и надебелява. За да се справи, той трябва да осъзнае какъв е източникът на стрес в живота му, казва Василка Юрукова, хомеопат от Пловдив.

Краткотрайният стрес не е страшен, той помага за адаптиране към условията на живот. Но ако е прекалено интензивен – при смърт на близък, развод, конфликти в работата или с роднини, той блокира способността на организма да се справя със собствените си ресурси. В крайна сметка се появяват физически и психични проблеми. Според статистиката всеки 4-ти човек има психични смущения като невроза и депресия от стрес. Масовизират се и автоимунните заболявания, които също започват след преживени неприятности.

Сред 10-те най-стресиращи събития са смърт на съпруг, развод, раздяла с партньор, затвор, смърт на човек от семейството, болест (травма), загуба на работа, сватба, пенсиониране.

Какво става в тялото

При стрес се отделят хормони, включително кортизол, наричан “хормон на стреса”. Той потиска имунната система, вдига кръвното и нивото на кръвната захар, влияе на всички хормони. От кортизола се пълнее, появяват се инфекции, ставни болки, повишен апетит, гняв, киселини в стомаха, главоболие, безсъние, депресивни състояния.

Много хора са изненадани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова резистентност, на болести на щитовидната жлеза и половите органи са пряко следствие на дълготраен стрес. А също сърдечни болести, язва, колит, псориазис и други кожни проблеми, влошено качество на спермата, трудно забременяване.

Лесни техники

При напрежение ефективен начин човек да си помогне е да отпусне мускулите, тъй като те са свързани с нервната система.

Разтягането (стречинг) за 15-20 минути успокоява нервите, казва д-р Юрукова. Може да се прави и в офиса, но по-силен ефект има, ако е на открито. Всяко раздвижване, съчетано с дълбоко дишане, помага, тъй като при недостиг на кислород се излъчват още повече от хормоните на стреса. Релаксация, медитация и йога също са ефикасни.

Важно е всеки да намери своя бутон срещу стрес – музика, масаж или ароматерапия, звуци от природата или пък да се посмее с книга или филм. Много ефикасен е масажът на ходилата, особено на палеца, и средата на дланите. Както и вдигането на краката нагоре в легнало положение. Могат да се подпрат на стена и човек да остане така известно време.

Споделянето

с приятели

и близки

също помага, но е добре да се избягват всички “дразнители”, а също познати или роднини, които само се оплакват.

Имат значение храната и приемът на магнезий и достатъчно вода. Гладуването също е стрес за тялото и води до отделяне на инсулин, който пък кара хората да ядат повече.