Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нападението в Мюнстер, при което 48-годишен мъж сгази с минивана си двама души и доведе до смърти рани над 20, няма политически мотиви. След атаката в събота нападателят се застреля в колата си.

Уиецът е германец, казва се Йенс Р., и е живеел наблизо до мястото на атаката. Той е бил индустриален дизайнер и след успех на един от продуктите си се е замогнал – притежавал е пет автомобила и три апартамента. В един от апартаментите полицията откри писмо от 18 страници, в което той обяснява как се е стигнало до тук. Освен това е пратил и писмо от пет страници на познатите си по мейл.

В писмото до познатите си той намеква, че планира самоубийство и обяснява как се е провалил животът му.

В писмото, намерено от полицията в жилището му в Пирна, Източна Германия, пък, изповедта е съвсем детайлна. Той обвинява родителите си за провалите си, описва чувството за вина, с което живее и споделя за нервните си изблици и колапси. Стигал все по-често до агресия. Централна роля в това писмо се отделя на провалена операция – обвинява лекарите, че го лекуват и диагностицират неправилно. Според медиите Йенс Р. е бил лекуван от психическите си проблеми през 2014 и 2016 година.

Той е бил познат на полицията заради оплакване от заплаха и за разрушаване на чуждо имущество.

Проблемите му започнали, след като се провалил успешният му бизнес. Йенс Р. бил един от най-добрите абсолвенти на Висшето училище в Мюнстер. Веднага след завършването си той произвел лампа, която за известно време имала огромен търговски успех. Патентовал я и спечелил много пари, с които си купил петте автомобила и трите жилища. Наел и голям склад в Мюнстер, за да продължи търговията с лампата си, но внезапно продажбите секнали.

Станал мрачен и избухлив, започнал да се кара с родителите си. Обвинил баща си за своите неуспехи, тъй като явно го бил възпитал неправилно. Скарал се с голяма част от приятелите си, особено когато започнал да споделя крайнодесни виждания. Това, че го смята за десен радикал, още повече го сломило.

В края на март се обърнал сам за помощ към социално-психиатричната служба в Мюнстер. 11 дни по-късно подкарва една от колите си към хората на площада в Мюнстер. 2-ма от тях загинаха, а петима все още се борят за живота си в болница.