Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Няма улики за други извършители при атаката срещу пешеходци в Мюнстер. Вчера следобяд мъж се вряза с минибуса си в група хора, седящи в кафене на централния площад в града. Двама души загинаха, над 20 са ранени. Нападателят се самоуби с пистолет в колата си.

Той е германец – Йенс Р., на 47 години, от Зауерланд, но е живеел в Мюнстер.

"Според досегашните разследвания нападателят, който малко след 3 часа следобед се вряза с кола в група хора, е германски гражданин, а не бежанец или нещо подобно. Детайлите все още се уточняват и засега не можем да кажем какъв е мотивът. Няма никакви следи, които да сочат към ислямистки атентат", заяви вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.

След атаката целия център на Мюнстер бе евакуиран поради опасения, че може да има и други съучастници, ако е терористичен акт. Бързо обаче стана ясно, че е по-скоро престъпление от личен характер. Според „Зюддойче цайтунг“, WDR и NDR той е имал психични проблеми през 2014 и 2016 година, веднъж е опитвал да се самоубие. Не е ясна обаче точната причина за решението му да сгази хора с минивана си, преди да сложи край на живота си. В автомобила на Йенс Р. Са открити фоейрверки, полицията е видял и стърчащи жици, затова целият център бе евакуиран.

"Отцепили сме широк район. Следователи все още проверяват всичко на мястото на престъплението. Ранените бяха откарани в болница от пожарникари и линейки", каза говорителят на полицията Андреас Боде.

Властите обискираха и дома на нападателя. В апартамента му е открит недействащ автомат.

Германското правителство изказа съболезнования на близките на загиналите и ранените. Днес в Мюнстер пристигна и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Клиниките в града благодариха на стотиците граждани, които извиха опашки късно снощи пред пунктовете за кръводаряване. 6-има от ранените при атаката се борят за живота си и болниците призоваха за помощ от кръводарители.

Загинали още на мястото на атаката са двама души – жена на 51 години и мъж на 65 години.

Йенс Р. е бил познат на полицията с дребни престъпления. Живеел е близо до мястото на нападението. Прокуратурата съобщи, че все още не е ясно защо се е решил на масово убийство, но засега няма улики, които да го свързват с ислямистката сцена и да сочат към атентат. Все още обаче се разследва във всички посоки и нищо не се изключва.

В първите часове след атаката очевидци съобщиха за още двама души, които са изскочили от буса на нападателя и избягали. Такива обаче вече не се издирват, според полицията най-вероятно в паниката хората са се уплашили от бягащи от удара граждани.

Медиите остро критикуваха депутатката от „Алтернатива за Германия“ Беате фон Щорх, която час след нападението пусна ироничен туит: „Ше се справим“, адресиран към политиката на прием на бежанци на Ангела Меркел. „За пострадалите няма значение, че нападателят не е Али, а е Йенс. Да се обвиняват бежанците априори след всяк оанападанеие обаче е разпространяване на омраза и популизъм“, писа „Зюддойче цайтунг“.