Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

20 души са ранени, 6-има от тях с опасност за живота след атентата в студентския град Мюнстер в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Миниван, с който се зареждат магазини, се вряза в хората в кафенето „Кипенкерл“ в центъра на града до катедралата към 16,30 днес. 3-ма души загинаха на място, шофьорът се е самоубил пред очите на останалите. Появиха се данни, че той е германец. Полицията издирва 25-годишен мъж, който преди това е подвиквал крайнодесни лозунги на униформени и е бил видим опиян. Не е ясно дали има връзка с този случай.

Поне 20 души са тежко ранени, 6-има са с опасност за живота. Миниванът е бил натоварен със съмнителни предмети, най-вероятно взривове. Става дума за атентат. Според очевидци от камиона са изскочили още двама души и са побягнали. Полицията още не може да потвърди това, но претърсва цялата околност. Центърът на града бе евакуиран светкавично.

„Седях в кафенето, когато колата се вряза в хората пред очите ми. Буквално минута след това пристигна полицията и ни накара да напуснем района на бегом, даже не си платихме сметката“, разказа очевидка на атаката. Тъй като дълго време не беше ясно дали няма още заложени капани в центъра, спецчасти евакуираха всички.

„Отивахме с приятели на разходка, когато ни пресрещнаха бягащи хора. Викаха: „Това е терор, бягайте“. Не видяхме какво е станало, веднага напуснахме центъра, защото ни беше страх да не започне стрелба или да избухват бомби“, сподели студентка на 22 години. Мюнстер е студентски град, има и голяма група българи, следващи там. Заради българския Великден е възможно не всички да са били в града. Засега няма данни за пострадали българи.

В града са свикани всички спецчасти на Северен Рейн-Вестфалия. Хеликоптери прелитат над града, който е и любима туристическа цел - в него е подписан мира след 30-годишната война. Днес бе и първият пролетен ден в Германия, затова според очевидци в центъра на града е имало хиляди хора.