Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Официалната вечеря на домакина за гостите му
Официалната вечеря на домакина за гостите му

Баща му ядял току-що уловени омари, спускани с хеликоптер до композицията

Мистериозният влак, с който миналия понеделник влезе в Пекин Ким Чен Ун, е бил с 21 вагона, боядисани в масленозелено, а прозорците на вагоните са били затъмнени, за да не се виждат седящите вътре хора.

Стъклата им са били бронирани, което е типично за транспортните средства, предпочитани от севернокорейските лидери, пише "Ню Йорк таймс". Посещението на Ким в Китай бе първото му официално обявено пътуване в чужбина, откакто пое властта през 2011 г.

Суперсигурен, но много по-бавен.

И бащата, и дядото на Ким Чен Ун пътуват по подобен начин, когато излизат извън страната. Техните пътешествия също са обгърнати с тайнственост и съпроводени с повишени мерки за сигурност. Голяма част от това, което се знае за влака на севернокорейските лидери, е получено от разузнавателни доклади, спомени на служителите, на които е било разрешено да пътуват с него, както и от малкото на брой кадри от държавни медии.

Смята се, че влакът на династията има най-малко 90 вагона, се казва в документ, базиран на класифицирана информация на Южна Корея от 2009 г., цитиран от "Ню Йорк таймс". Според доклада, написан по време на ерата на бащата на Ким, всеки път когато лидерът пътува, се пускали три пътнически влака: авангарден или влак за проверка на сигурността, влакът на лидера и трети, пълен с допълнителна охрана и консумативи. Всеки от вагоните е брониран, което ги прави хиляди килограми по-тежки от обикновените влакове. Това допълнително тегло се отразява на скоростта им и те се движат по-бавно от обичайно.

Влакът на Ким достига максимум 60 км/час

По времето на Ким Чен Ир 100 служители по сигурността пътували в авангардния влак, като тяхната задача била да претърсват станции за бомби и други заплахи и да тестват безопасността по трасето. Освен това над влаковете летели военни хеликоптери и самолети, за да гарантират още по-висока сигурност. В Северна Корея били изградени двадесет гари само за лична употреба на лидера, според доклада.

Комфорт като

у дома

Влакът на династията може да се види във видео от 2015 г. На кадрите Ким Чен Ун заседава със свои приближени в трапезария, в която преди е бил фотографиран баща му. Кадрите са направени от държавни медии в Северна Корея. През 2015 г. Ким Чен Ун е заснет на дълга бяла маса в центъра на конферентна зала с удобства за съвременни комуникации.

В подобен видеоклип от 2011 г. баща му Ким Чен Ир стои на същото това място. В по-стария видеоклип се вижда телевизор с плосък екран, а в по-късния - преносим компютър. В кадри на пътуванията на бащата на Ким лидерът седи на плюшени седалки, докато провежда среща в трапезария и присъства на банкет във вагон, облицован с тъмно дърво. В този кадър Ким-старши седи на маса, пълна с храна, а артисти изнасят представление в смокинги и вечерни рокли, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Бившият кабинет на лидера, включващ бюро и компютър, се съхранява като музейна експозиция в Мемориалния дворец Къмсусан в Пхенян. Известно е, че бащата на Ким е пътувал с влак, защото имал страх от летене.

Омар, вино и "кондукторки"

За гозбите по време на пътуванията във влака на династията също се разказват какви ли не легенди. "Имаше възможност да се поръча всякакво ястие – руско, китайско, корейско, японско или френско" – спомня си Константин Пуликовски, руски чиновник, съпровождал Ким Чен Ир при пътуването му из Русия през 2011 г.

Ким искал да му доставят свежи деликатеси и свежи омари, които хапвал със сребърни пръчици. Те пристигали с хеликоптер всеки ден, докато вождът преминавал през Сибир. От Париж пък му докарвали бордо и бургундско вино, казва в мемоарите си "Източен експрес" Пуликовски. Когато се изморявал, Ким Чен Ир се развличал с артистки, с външен вид на кондукторки, които му пеели на корейски и руски.

"Не е ясно с какво се храни и как се развлича синът му Ким Чен Ун, докато пътешества, но е известно, че по апетит днешният севернокорейски лидер не отстъпва на баща си. Според някои съобщения той предпочита швейцарски сирена, шампанско Cristal и коняк Hennessy", пише "Ню Йорк таймс".

Влакът на династията

е бил в центъра на няколко събития

в съвременната история на Северна Корея. През април 2004 г. са убити повече от 160 души близо до китайската граница, след като влакове, натоварени с горими материали, експлодират поради сблъсък или електрическа неизправност. Според първоначалните слухове експлозията е била част от опита за покушение срещу живота на Ким Чен Ир, защото влакът на лидера минал по-рано през града. По-късно бащата на Ким Чен Ун умира във влака от инфаркт през декември 2011 г.

Преди последната си визита Ким Чен Ун е посетил Китай през 2011 г., когато баща му е бил на държавното кормило. Смята се, че мартенското му посещение е гениален шахматен, за осигуряване на допълнителни дипломатически възможности чрез Китай преди корейската среща на върха през април и предвидената среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп до края на май.

ИЗБОР: За първата си визита като ръководител на Северна Корея Ким Чен Ун избра Китай.
ИЗБОР: За първата си визита като ръководител на Северна Корея Ким Чен Ун избра Китай.
РИТУАЛ: Специалната вечеря, дадена от Си Дзи Пин, за Ким Чен Ун.
РИТУАЛ: Специалната вечеря, дадена от Си Дзи Пин, за Ким Чен Ун.