Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горанов: Държавата няма намерение да участва частично или изцяло в сделката за ЧЕЗ Владислав Горанов СНИМКИ: Румяна Тонева

Българската държава няма намерение по какъвто и да е било начин да участва частично или изцяло в сделката за активите на ЧЕЗ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънредната парламентарна комисия за сделката за ЧЕЗ.

Той уточни, че споделя пред депутатите виждането си като финансов министър, което е съгласувано с премиера. Каза, че не е решение на правителството. 

Горанов обясни първоначалното намерение на държавата да участва в сделката заради многото въпроси и обществени очаквания, които са се били появили след обявяване на покупката на активите на чешката компания в България от българската фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. Обявяване на това намерение е станало след срещата на Върбакова с премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред депутатите Горанов заяви, че винаги е изразявал своите резерви към участието на държавата. Тези негови резерви били припознати от премиера Борисов. "Обединили сме се, че участието на държавата е нецелесъобразно", каза той.

Запитан от депутати, Горанов отговори, че до момента няма официален отговор както от "Инерком", така и от "ЧЕЗ-Прага" дали чешката компания би се съгласила българската държава да участва в сделката и отново повтори, че предвид обстоятелствата (водене на арбитражно дело ЧЕЗ срещу България) не е удачно българската държава да влиза в подобна сделка.

По повод твърденията в медиите, че г-жа Върбакова е представлявала държавата в Прага, Горанов каза, че ги знае, но собственичката на "Инерком" е била поканена в Министерски съвет от премиера Борисов, вицепремиера Дончев и финансовия министър Горанов, така че инициативата е била тяхна. 

Депутати попитаха защо има разминаване между информацията на българските служби и онова листче хартия с финансиращите институции, което премиерът Борисов заведе в секретното деловодство на парламента.

Горанов заяви, че това е било работен документ, хвърчащ лист хартия, създаден навремето и доколкото той знае от зам.-министър на финансите на Чехия. Много преди изпращането му той е бил вече неактуален, каза Горанов и посъветва депутатите да разполагат с него за анализи, но да не гледат на този лист хартия насериозно.

Сериозен е договорът между "Инерком" и ЧЕЗ-Груп, но ние нямаме достъп до него. Регулацията на частно-правни отношения е нещо, в което може да направи промяна Народното събрание, каза той.

   

Коментара ()

Вашият коментар