Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Румяна Тонева
СНИМКИ: Румяна Тонева

Държавна сигурност има връзка с банковия фалит през 90-те години и приватизацята, допусна председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той направи това изказване на кръгла маса за бъдещето на Комисията по досиетата, което се проведе в Народното събрание. 

И добави, че като вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов през 2010 г. само за 6 месеца е предал на Комисията по досиетата над 1 милион папки - от областните дирекции и от МВР. Според Цветанов от приемането на закона през 2006 г. до идването на ГЕРБ 3 години никой не е предприел, каквото е трябвало - вероятно пак заради ДС.

"След всички тези 29 години ние днес отново говорим за досиета, говорим за миналото, за голямо съжаление. За голямо съжаление, много бяха обещанията, но малко бяха действията за излизане на досиетата. За мен е изключително важно, че когато беше дадена политическа воля, че досиетата трябва да бъдат предадени в Комисията, през 2006 година беше приет закон", обясни той.

"Когато сме се срещали с представители на демократичната общност, те винаги са казвали, че цялата истина трябва да излезе наяве. С натрупаната енергия през годините в Комисията и добрата координация успяхме да направим това, което очакваше демократичната общост", допълни Цветанов.

"Има едно разделение в обществото, убеден съм, че в днешния дебат ще можем да очертаем бъдещето на Комисията. Благодарен съм на всички, които сте тук днес, защото този дебат е необходим и това е тема, по която дължим отговор на обществото. Бих искал да отчета, че съм много впечатлен от активната рола на фондация "Конрад Аденауер"", добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

"В Германия Комисията беше положително подкрепена от всички представители на политическите сили в Бундестага. Ние като едно демократично общество трябва да дадем повече подкрепа за действията й. В първите 20 години останаха табу като приватизацията", каза още Цветанов.

На форума има представители на фондация "Конрад Аденауер". Председател на германската комисия е бил сегашният президент на страната Гаук, напомни Цветанов и похвали работата на шефа на нашата Евтим Костадинов.