Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАТЕНТ: Георги Кунчев е написал името на оркестъра на задния капак на автомобила си.
ПАТЕНТ: Георги Кунчев е написал името на оркестъра на задния капак на автомобила си.

"Фатик се качи на масата и с двете си ръце откъсна огромен кован полилей от тавана. Цялото това желязо и стъкло се наниза на главата му. Той само се изтръска и си седна на масата, сякаш нищо не се е случило", разказва за пръв път пред "168 часа" шефът на популярния оркестър "Каручка" Димитър Кунчев. Той и музикантите му са свирили на най-известните хора от подземния свят, бизнеса, политиката и спорта. В най-мутренските години Митко и компания свирят по кръчми и частни партита на ъндърграунд героите. Много от тях паднаха, покосени от снайперов куршум, и след тях останаха само историите за куфарчета с пари, красиви жени и гангстерски престрелки. Митко Каручката е пряк свидетел на най-бурните години на големите престъпни босове като Филип Найденов-Фатик, наричан още

Пионера на мутрите


"Фатик дойде с компанията си и зае няколко маси. Започнахме да му свирим, а неговите хора се забавляваха както си знаят. По едно време на шефа им сякаш нещо му стана. Започна да мята малки шишенца минерална вода и да сваля с тях бутилките марков алкохол, наредени по рафтовете зад бара. След това стана, изтръгна полилея и седна да пие. След има-няма няколко минути пак стана, извади пистолет и започна да стреля напосоки. Целият оркестър се скри в кухнята. Реших да не бягам. Прикрих се зад барабаните и продължих да тупам. Добре, че съм дребничък и апаратурата ме прикриваше. По едно време Фатик спря да стреля и нареди музикантите пак да се върнат. На всички раздаде по сто долара и пак започнахме да свирим", с усмивка си спомня Митко Каручката. От 1997 г. той свири на най-лъскавите партита и събира около себе си най-добрите музиканти. Агент Тенев измисля името на оркестъра.
"Мое дело е легендарният вече хит "Лесли каручка". След тази песен започнаха да ми викат Митко Каручката. Тенев обяви, че няма как по друг начин да ни се казва групата. Наистина натрупахме много популярност. Богатите хора ни знаят и винаги ни звънят, ако имат повод да се повеселят", разказва барабанистът.
Животът му започва по съвсем различен начин и той се готви за

бляскава спортна кариера


"След училище започнах да тренирам футбол и тенис на маса. 70-а година влязох в небезизвестното училище "Олимпийски надежди", където по-късно тренираха всички големи бизнесмени като братя Илиеви, Маджо, Карамански. Всички, които едно време командваха България, са завършили моето училище. Там тренирах щанги. Две години след мен дойде и Илия Павлов. Викахме му Илия Зъбчето, защото като се усмихнеше, проблясваше сребърен зъб. Помня го Илия като много скромно и дори затворено момче. Нямаше нищо общо с големия бизнесмен, както го познават повечето хора. По-старите юркаха по-младите и Илия Павлов не правеше изключение. Постоянно ядяхме баница, донесена от Зъбчето. Нали баща му беше снабдител, а майка му домакин на стол. Не беше от най-добрите борци, но наблягаше на ученето. Затова и стана голям бизнесмен, защото му сечеше пипето", категоричен е Димитър Кунчев. Той успява да се издигне в спорта и стига до националния отбор по вдигане на тежести при Иван Абаджиев. Тренирал е заедно с легендите Янко Русев, Христо Плачков, Антон Коджабашев. 80-а година точно преди олимпиадата в Москва коленете му сдават багажа и той не успява да участва на игрите.
"За мен Абаджиев си остава най-великият треньор. Старшията ни даваше витамини, а понякога гълтахме и анаболи. Няма защо да го крия. Имаше и колеги, които на своя глава вземаха забранени медикаменти. Спомням си случая с Белослав Манолов. За една година успя да стане световен шампион, защото вкъщи е вземал анаболи допълнително. Малко след като спечели титлата, почина от цироза на черния дроб", разказва бившият ни национал по вдигане на тежести. В отбора му викат Трупчето заради умението му да

 прескача столове

а след това получава и прякора Чукчето, след като успява да бие на канадска борба двукратния олимпийски шампион Нораир Нурикян.
След края на спортната си кариера Димитър започва да бие барабаните.
"Много хора се чудеха как ще се занимавам с музика. Щангите ми бяха направили ръцете много яки, но и слабо подвижни. Лека-полека успяха да се очупят и още 90-те години вече свирех. Същинската ми работа започна през 1997 г.", припомня си Митко. Той е убеден, че спортната кариера много е помогнала на музикалното му развитие.
"Всички бивши спортисти и големи бъдещи бизнесмени ме приемаха като свой човек. Ще ви дам един пример за първата ми среща с Маджо. Пеех в заведение в "Овча купел". Той влезе заедно с приятели и мацки и зае една маса. На съседната се настаниха десет души охрана. Като го видях, се засилих с микрофона да го поздравя. Приближих го, а той ме парализира с поглед и ми прави жест да се разкарам. Отдръпнах се, но малко по-късно издебнах сгоден случай и подшушнах на негов приятел, че с Маджо сме съученици. После го гледам как ме търси с поглед и ме повика при него. Разказах му за "Олимпийски надежди" и той промени отношението. От неговата маса получих 100 долара, 100 марки и 200 лева. Това си бяха бая пари", с усмивка разказва шефът на оркестър "Каручка". Славата му бързо нараства в мутренските години и той получава предложение, на което не може да откаже.
"По онова време свирехме в таверна "Атина" срещу Съдебната палата и бях доволен от живота. Живеех в един сутерен на улица "Неофит Рилски" и си гледах жената и трите деца. Една вечер три огромни мутри нахлуват в нас и ми казват, че трябва да тръгвам с тях. Лежах си на дивана и отвърнах, че никъде не отивам. Пак ме помолиха настоятелно и нямаше как да откажа. Закараха ме в заведение на гърба на Зимния дворец. Оказа се, че Георги Илиев е отворил гръцки ресторант и е чул за мен и за колегата Томи Чинчири, който и до днес е най-добрият изпълнител на гръцко. Така ни събраха от къщите да пеем на откриването. Бяха се събрали

най-големите мутри

най-известните футболисти, красавици, въобще чудо голямо. По-късно разбрах, че по-големият Васил Илиев се е обадил на нашия шеф Емил Брадата и е поискал да ни наеме за три вечери, докато потръгне ресторантът на брат му. В крайна сметка останахме за постоянно."
Мутри и големи бизнесмени не са единствените фенове на оркестър "Каручка". Музикантите, които сега свирят в петък и събота в известния ресторант "Славяни", са търсени и от най-големите ни политици.
"Четири или пет пъти съм ходил в сараите на Доган. Веднъж Емел Етем си празнуваше рождения ден там. На юбилея на Йордан Цонев също свирехме в ресторанта на сараите. Спомням си първата ми среща с Ахмед Доган. Поканиха ни да свирим на рожден ден. Май че шефът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов празнуваше. Бяха се събрали депутати от ДПС и БСП. От НДСВ нямаше никой, въпреки че бяха в тройната коалиция. На масата беше и приятелката на Доган Алтен. Тя винаги е била много ларж откъм бакшиши. Цени труда на музикантите и раздава добри пари.

Доган обича циганските песни "Сае Рома" и "Джелем, джелем"

Умира да слуша руските песни. Всички в ДПС са големи фенове на руския репертоар. По едно време Доган дойде при нас и попита: "Момчета, имате ли нужда от нещо?". Не разбрах дали ме пита за вечерта или по принцип в живота. Ако бях по-нахален, сигурно щях да кажа, че ми трябват апартамент, кола и 200 хил. лева в брой. Казахме му, че всичко си имаме. Той се изненада и дори сякаш малко се обиди, че не му искаме помощта", разказва още известният музикант.

Миков взема назаем от секретарката за бакшиш

В ЗАТРУДНЕНО положение изпада шефът на МВР Михаил Миков по време на съвместен купон с колегата от Сърбия. Оказва се, че министърът е забравил да си вземе дребни за бакшиши.
"Бяха ни поканили на едно общо мероприятие между български и сръбски полицаи. Събраха се в една вила на МВР във Видин. Къщата беше навътре в гората, далеч от хорските очи. След официалната част започнахме да свирим. Сърбите като се разнежиха, като се развеселиха, започнаха да ни засипват с бакшиши. Миков явно видя, че и той трябва да даде нещо, но май не беше предвидил пари за бакшиши. Взе назаем от секретарката си, за да даде на оркестъра", смее се шефът на оркестър "Каручка". Той и музикантите му са свирили и на Румен Петков и бившият вътрешен министър също се проявил като голям бохем.

Барбуков и Вальо Михов най-щедри

"СТРОИТЕЛНИЯТ предприемач Димитър Барбуков е много щедър към музикантите.
Сигурно има и много по-големи богаташи, но Барбуков е народен човек. Знам, че е помагал на хора, изпаднали в беда", споделя Митко Каручката. Според него бившият вече шеф на Професионалната футболна лига Валентин Михов също е известен с големите си бакшиши, които оставя.
"Обичам да правя изненада на хората, които ни канят по купони. Преди една веселба с участието на Михов бях направил фланелки за музикантите, на които бяха щамповани снимката на Вальо и отдолу името му. Той като ни видя, пощуря и веднага извади 500 евро още преди да сме хванали инструментите. Според мен той е най-подходящ за президент на тая държава", разказва шефът на оркестър "Каручка". Големи бакшиши са оставяли и бившият зам.-министър на МВР Камен Пенков, бившият министър на правосъдието Петър Корнажев.

Клюна бил любезен купонджия

РАЗСТРЕЛЯНИЯТ наркобос Антон Милтенов-Клюна сигурно и до днес стряска съня на много наркодилъри, но в неработна обстановка се проявява като доста любезен веселяк.
"Свирехме в ресторанта в мазето на сградата на СДС на "Раковски 134". Една вечер имаше по-специално събиране. Шефът на охраната на Клюна си празнуваше рождения ден. Бяха се събрали доста хора. По едно време моите момчета от оркестъра ми обясняват, че сме поканени на друго място да пеем за повече пари. Избраха ме мен да отида да кажа на Антон Милтенов, че ще се местим. В началото отказах да вляза в устата на лъва, но те ме убедиха. Отидох и с най-благия тон обявих: "Г-н Милтенов, имаме предварително уговорен ангажимент, няма как да откажем." Клюна се засмя и ни пожела лека и ползотворна работа. Помня го като любезен човек, който знаеше как да се забавлява."

Бойко по къси гащи

ОРКЕСТЪР "Каручка" свири навръх 50-ия юбилей на Бойко Борисов.
Музикантите отиват в къщата на премиера в Банкя. Борисов е събрал най-близките си приятели.
"Бойко ни посрещна по къси гащи. Имаше тогава тежка контузия. На рождения ден беше събрал само най-близки приятели и депутата Лъчо Иванов, който изпълняваше лекарските си задължения. За съжаление много от присъстващите на юбилея му сега не са около него. Премиерът изостави много от старите другари, които са и мои лични приятели. Премиерът се притеснява, че ще го обвинят с какво на кого е помогнал и затова се отдели от старата тайфа", убеден е шефът на оркестър "Каручка". Музикантите му са били два пъти гости на "Шоуто на Слави". Втория път сценаристите му дават да пее някакъв ироничен текст срещу Борисов.
"Накараха ме да пея против Бойко. В песента имаше заигравка с думите на Борисов за лошия генетичен материал. Страшно не ми се искаше да го пея, но нямаше къде да мърдам. Шоуто започваше. Харесвам Борисов", споделя Димитър Кунчев.

Свири с Теодосий Спасов в Израел


ШЕФЪТ на "Каручка" Димитър Кунчев е поканен от Теодосий Спасов да го придружи заедно с още няколко музиканти в Израел. Заедно с израелската филхармония българите обикалят 11 града и предизвикват страхотен фурор сред местната публика.

НА МАСА: Митко и  музикантите му забавляват бившия треньор на ЦСКА Миодраг Йешич (с карираната риза).
НА МАСА: Митко и музикантите му забавляват бившия треньор на ЦСКА Миодраг Йешич (с карираната риза).
ПРИЯТЕЛ: Шефът на “Каручка” получава подарък от легендарния борец Боян Радев.
ПРИЯТЕЛ: Шефът на “Каручка” получава подарък от легендарния борец Боян Радев.
КАТО УЧЕНИК: Митко заедно с Маджо и другите големи бизнесмени тренират в школата “Олимпийски надежди”.
КАТО УЧЕНИК: Митко заедно с Маджо и другите големи бизнесмени тренират в школата “Олимпийски надежди”.
ГОСТ: Митко Каручката посреща Иван Гарелов на рождения си ден.
ГОСТ: Митко Каручката посреща Иван Гарелов на рождения си ден.
БАКШИШ: Барбуков лепи 100 лева върху челото на любимия си музикант.
БАКШИШ: Барбуков лепи 100 лева върху челото на любимия си музикант.