Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева

"Тя (Надежда Георгиева - б.а.) ме уверяваше, че "само страхът поражда уважение" и в този чисто мъжки свят, тя си е спечелила уважение. Надя имаше огромна архива, включваща: оригинали или копия на много документи, множество касети със записани разговори между нея и хора, с които работи, познава, дава рушвети или изнудва. Особено се гордееше с факта, че успешно може да изнудва дори хора, облечени с много власт. Казваше ми, че не всичко го прави за пари, че изпитва огромно удоволствие, подобно на оргазъм, когато притисне някой и той няма друг изход, освен "послушно да изпълнява всичко - като добре тренирано куче". Понякога ми пускаше запис на някой от разговорите, показваше ми документи и ми разказваше до най-дребни детайли история след история. Повтаряше до безкрай, че информацията, която има, е истинско богатство и страшно оръжие. Казвах й да не се занимава с това, че е опасно и рисковано, но тя винаги ми отговаряше през смях, че аз съм просто жена и съм твърде дребна да разбера, че тя има достатъчно опит и рутина, както и куража на мъж, че владее до съвършенство тази игра, че силните карти са в нейните ръце. Казваше ми, че точно това я прави добър адвокат, че печели делата, извън съдебната зала, че може да изнудва почти всеки един от високопоставените и недотам високопоставени магистрати, че всеки един от тях има ахилесова пета, а тя има нужните документи и средства, да им припомни неща, които те искат да забравят. Беше толкова уверена и спокойна. На въпроса ми не се ли страхува, че това може да се върне като бумеранг срещу нея, тя ми отговаряше, че обяснява на всеки един от тях, че има многобройни копия и че ако нещо се случи, тя е готова за ответен удар."

Това пише в жалбата до прокуратурата Димитрина Калайджиева, с която "168 часа" разполага. Калайджиева е не само приятелка на покойната Надежда Георгиева, но и дългогодишна секретарка на застреляния прокурор Николай Колев. В своя жалба до отдел "Следствен" на Върховната касационна прокуратура, тя разказва как е натискана при разпитите в СДВР и Института по психология на МВР да признае, че е заклала приятелката си Надежда. Основният интерес на полицаите се въртял около архива от документи и записи на ямболската адвокатка. Според твърденията на Калайджиева те са били изключително компрометиращи за голям кръг високопоставени магистрати. Калайджиева е написала дословно следното: "Особено агресивни бяха те към мен, когато им разказах за голямата и сериозна документна измама, която Надя и нейната приятелка Донка Митева - сестра на Винената царица (Роза Георгиева - б.а.), извършиха чрез продажбата на имота на Андрей Конфорти, син на покойната Винена царица, като го подписаха на документи и пълномощно, даващо им право за продажбата на сградата - ресторанта и печатницата, която той като единствен неин наследник притежаваше. Сделката беше изповядана от нотариус, съвипусник на Надя. Купувач беше мъж, чието име не запомних, но който през цялото време парадираше, че е съдружник във фирмата на брата на главния прокурор Никола Филчев." Калайджиева твърди, че след тези откровения получила обиди и заплахи, че "много си спомня". Според отлично запознати сградата, за която разказва Калайджиева, е т. нар. "дворец на Винената царица Роза Георгиева" на бул. "Цар Борис III", където днес се помещава седалището на "Лев инс". Покрай имота текат скандали от години. Последната сензация избухна, след като бившият съдружник на Роза Георгиева - Маргарит Тодоров се оказа свидетел по делото срещу "октопода" Алексей Петров.
Точно когато депутатът Яне Янев атакува имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов и общинския шеф Андрей Иванов, немският журналист Юрген Рот изскочи на сцената с гръмовни разкрития. Той се похвали, че вицепремиерът Цветанов е "споделил" пред него потресаващи разкрития. Едно от тях било, че бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а "мократа поръчка" била изпълнена от групата около Алексей Петров. Така на дневен ред отново се завъртя и въпросът кой уби ямболската адвокатка Надежда Георгиева. За зла участ тя е била добра позната на главните герои на днешните разправии.
Забравеното дело за убийството на ямболската юристка се раздвижва през годините покрай прокурорската война "Филчев - Колев", а сега и покрай сблъсъка "Алексей Петров-Цветан Цветанов".
Надежда Георгиева и Николай Колев се познават покрай винения бизнес в Сливен и Ямбол. Филчев е бивш преподавател на амбициозната юристка и според някой нещо повече от неин добър приятел. Адвокатката пристига в столицата и по молба на Донка Митева, сестра на Винената царица, получава от Алексей Петров малък кабинет на басейна "Спартак". В интервю пред "168 часа" преди години Николай Колев описва контактите на Надежда в столицата: "Не само аз я познавах. Филчев я познаваше, нея я познаваше половината Съдебна палата. Тя беше по цял ден там, много хора я познаваха. С Цеко Йорданов се познаваха отлично - сегашният завеждащ следствения отдел, пиеха си уискито заедно."
Някога всички герои на тази история са били приятели, кроели са общи сделки.
Николай Колев и Никола Филчев са били много близки. Техни колеги си спомнят, че през 1997 г., когато Филчев е зам.-министър на правосъдието, двамата с Колев всяка обедна почивка кръстосвали из фоайетата на Съдебната палата. "Колев му даваше съвети с каква тактика да овладее мястото на главен прокурор" - убедени са източниците на "168 часа". Отношенията им се развалят, когато Филчев е на върха на държавното обвинение. Според някои те се скарват, след като Колев отказва да организира покушение над тогавашния варненски прокурор Васил Миков, който бил сред главните конкуренти на Филчев за високия пост. Други магистрати твърдят, че прът в техните топли приятелски чувства забил Христо Манчев, който искал да измести Колев от сърцето на Филчев. "168 часа" се опита да се свърже с Манчев за коментар по темата, но той не отговори на мобилния си телефон.
Факт е, че когато започва разплитането на убийството на Надежда Георгиева, Николай Колев и Филчев са врагове. В протокол от разпит е записано следното признание на Николай Колев: "Това е типично убийство (на Надежда Георгиева - б.а.), при късосъединителна психична реакция и то отговаря на психопрофила на Филчев." Подобни изказвания, които насочват разплитането на делото за закланата юристка към Филчев, направиха тези дни Юрген Рот и Цветан Цветанов.
Бившият главен прокурор заяви пред "168 часа", че е възмутен от тези твърдения. Според него затова е създадена съдебната система, за да се решават там делата на основата на събраните доказателства. "Не може държавата да се обръща в селска свада - казва Филчев. - Разбирам, че се води тежка битка с престъпността, но за нея е нужно спокойствие и тишина и преди всичко тя трябва да се води със законови средства. Не може обвиненията да се повдигат по телевизията, не е законно така да се прави."
Докато Филчев днес апелира за спазване на закона, негови колеги си припомниха пред "168 часа", че неговото управление в прокуратурата е един от най-тежките и мрачни периоди. Един от следователите по делото за ямболската адвокатка - Илия Илиев, получава инфаркт през 2006 г., докато чакаше пред вратата на новия Главен прокурор Борис Велчев. Той искал да разкаже как е натискан да мачка разследването. "Срещата не се състоя - припомнят магистрати, - но всички знаехме какво иска да разкаже Илиев. През 2002 г. пред Висшия съдебен съвет той се беше оплакал, че е непрекъснато тормозен по делото за убийството на Георгиева. Не е случайно, че тогава холандската посланичка, а също и колегите й от Франция, Великобритания и САЩ бяха против Филчев."

  

Вяра Георгиева, майка на Надежда Георгиева:

Делото е опоскано

- Госпожо Георгиева, как ще коментирате изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че бившият главен прокурор Никола Филчев има връзка с убийството на дъщеря ви?
- След като отговорни хора посочват Филчев, не мога да не им вярвам. Трудно ми е да преценя дали е така или не, защото още от времето на Филчев, когато се разследваше нашият случай, бяха откраднати следствени материали. Благодарни сме на полицаите, които в началото бяха натоварени с разследването, защото работеха неуморно и приемаха случая като личен. За съжаление всички те бяха елиминирани от разследването. Бяха нахъсани да изведат нещата докрай, но им се пречеше. Преди да бъдат отстранени, те споделиха в лични разговори с нас, че късно са се усетили да правят ксерокопия на всичко, което пращат в прокуратурата, където нещата потъват. Цялото дело е опоскано. Оставено е само това, което може да го вкара в глуха улица. Не мога да проумея как хора на отговорни позиции не успяват да върнат някаква си Димитрина Калайджиева от Великобритания, като се позовават на тамошното законодателство. Прави се всичко възможно тя да остане в чужбина. Явно има какво да каже тук в съда и то не е удобно.
- Кой спъваше разследването?
- Доста хора. Следователят Илия Илиев, който почина пред кабинета на главния прокурор Борис Велчев, работеше в полза на Орлин Аврамов, на Калайджиева и тези, които стояха зад тях. Следователите Олег Янев, Богдан Карайотов и Николов също започваха с ентусиазъм, който постепенно затихваше. Още повече след като взривиха апартамента на сина на Богдан Карайотов. Тълкувам това като предупреждение към бащата да внимава какво прави. От медиите научавахме какво се случва с разследването. Дори когато приключи, не ни дадоха да се запознаем с материалите, без никой да ни обясни защо. Обвиняемите имаха достъп до тях, а ние като пострадали бяхме абсолютно изолирани.

Костадин Георгиев, баща на убитата адвокатка:

Колев всяваше страх и ужас

- Господин Георгиев, има ли връзка между Филчев и убийството на дъщеря ви?
- Обвиненията срещу Филчев нито мога да ги отрека, нито мога да ги приема. Може да има частица истина. Дразня се, че разследването за убийството на дъщеря ми е насочено така, че да се сведе до битов скандал. Това не е истина. В него играят големи икономически интереси. По нашия случай разследване на практика не е правено, докато беше жив прокурорът Колев. Следователите Олег Янев и Красимир Николов изисквали делото от прокуратурата и после се оказва,че половината неща в него ги няма. Беше страшно, оня булдог Николай Колев всяваше страх и ужас. Делото беше мачкано и от следователя Илия Илиев. Той дойде в Ямбол с група полицаи да обследват случая намясто и представете си първият човек, който го посреща в ресторант "Тунджа" е Орлин Аврамов. Питах Илиев какво прави - обвиняем да го посреща? Той ми отговори: "Нямам представа откъде Аврамов знае, че идваме." Според мен Илиев много е натискан заради нашето дело. От самия следовател зная, че Филчев изисквал от него всеки ден да му докладва всичко по случая. През цялото време Илиев ми казваше, че нещата се движат. Показваше ми показалеца си и обясняваше, че работата е свършена на три четвърти, остава още малко до приключването.
- Имало ли е натиск срещу други следователи?
- Богдан Карайотов дойде да замете нещата. Срещах се с него. Той ме уверяваше, че движи всичко, пъзелът се нареждал. Веднъж заедно с него излязохме от следствието на "Векилски". Той избърза напред. Изведнъж отнякъде изскочи прокурорът Николай Колев и хвана Карайотов под ръка. Тогава си казах: Бай Коста, нещата навсякъде опират на гнило.
- Очаквате ли да арестуват Никола Филчев?
- Стоманеният възел е толкова голям, че не виждам как може да се разчупи. Ако арестуват Филчев, това ще е формален акт за успокоение на обществото, че се прави нещо. Семейство Калайджиеви са разпитани само веднъж. Те не са разследвани както трябва, защото са имали подкрепата на Колев. Той изисква материалите по делото, срокове изтичат и всичко се замотава. Доколкото ми е известно семейството напуска страната под чужда самоличност, също с протекции на прокуратурата.
- Какво очаквате да се случи на следващото съдебно заседание?
- То е насрочено за 7 декември. Викат като свидетел Алексей Петров. Зависи какво ще каже. Повечето свидетели ги е хванала амнезия. Доста е странно, че всички служители на Орлин Аврамов изчезнаха в чужбина. Притежателят на заложната къща, в която е открит телефонът на дъщеря ни, е избягал в Белгия.
- Познавате ли Алексей Петров?
- Виждал съм го веднъж, след като Надя започна работа там. Направи ми лошо впечатление, с една дума - грандоман. Попитах дъщеря ми какви са тези хора около нея. Тя ми отговори: "Мутри. Търся си друга работа." Алексей Петров я включи в работата като адвокат да оправя договори за разни имоти.

 Баварската подкрепа

БАВАРСКОТО министерство на правосъдието ръководи през част от управлението на Никола Филчев проект за укрепване на българската прокуратура. Той е финансиран от Европейския съюз. "Два милиона евро изтекоха" - твърдят пред "168 часа" отлично запознати юристи. Те припомнят, че проектът е бил с акцент борбата срещу организираната престъпност. "Въпреки това ни изпращаха да ни обучават съдии по граждански и административни дела."
Според източниците на "168 часа" един от шефовете на проекта от немска страна бил виден колекционер на антики. Известно е, че братът на Филчев също е с интереси в тази област. "Това беше основата на дружбата между Филчев и бавареца" - допълват източниците, пожелали анонимност.

Никола Филчев:
Цветанов беше лъчезарен младеж на три метра зад Бойко

- Господин Филчев, защо точно вас ви свързват с убийството на Николай Колев и Надежда Георгиева?
- Мине не мине и периодично у нас се появяват такива обвинения в медиите. Обвиненията срещу мен сега приличат на тези, които преди време се появиха в американски сайт срещу Бойко Борисов.
- Защо ви атакува вътрешният министър Цветан Цветанов?
- За съжаление министър Цветанов явно е преуморен. Уважавам непреклонната му воля, усилия и енергия, разбирам че полицията работи на прага на възможностите и силите си, но не е това начинът да се хвърлят обвинения в медиите. Тези разправии по медиите сега приличат на разправия и караница през плета. Все едно на село се събрали две съседки и се карат. Очевидна е целта и явно Цветанов е добре мотивиран.
- С какво?
- Целят първо медиен ефект. Второ - много е гръмко да се каже, че съм шеф на "Октопода". Алексей Петров е "Октопод", а Филчев е неговият ръководител. Искат и мен да ме пришият към всичко това. Разбирам, че това е сценарий, който се диктува активно от посолството на САЩ. Не може държавата да се обръща в селска свада: Разбирам че се води тежка битка с престъпността, но за нея е нужно спокойствие и тишина и преди всичко тя трябва да се води със законови средства, а не може обвиненията да се повдигат по телевизията, не е законно така да се прави.
- Имате ли личен конфликт с Цветанов?
- Не мога да разбера как този човек така се промени. Запомнил съм го като добро и възпитано, лъчезарно момче, застанало обикновено на три метра зад Бойко Борисов. Сега лицето му има друго изражение. Разбирам, че властта много променя хората. Имам отговор на много въпроси, но когато припишеш на друг човек престъпление и то в медии, това е едно от определенията на клеветата. Сега цялата държавна власт е в него, в Цветанов. Държавната власт не бива да бъде за лични употреби и лични борби.


Хроника

Надежда Георгиева е открита заклана на 28 февруари 2000 г. в дома й в столичния квартал "Стрелбище". Убийството е извършено два дена по-рано. Мъртвата седи във фотьойл, а главата и раменете й са разсечени с кухненски сатър. Полицаите намират включен калорифер, а трупът е покрит с одеяла.
Следствието тогава не проверява многобройните контакти на юристката, а я свързва само с ямболската фирма "Стара изба". За убийството са обвинени Орлин Аврамов, един от собствениците на ямболската винарна "Стара изба" ООД, Димитринка Калайджиева и нейният съпруг Пламен Калайджиев. Сред обвинените е и бившият военен прокурор Николай Колев. Той бе разстрелян на 28 декември 2002 година.

 

Никола Филчев
Никола Филчев
СКРЪБ: Костадин Георгиев казва, че със съпругата си Вяра след смъртта на дъщеря им са като изгорени дървета без корен.
СКРЪБ: Костадин Георгиев казва, че със съпругата си Вяра след смъртта на дъщеря им са като изгорени дървета без корен.
ТЕМИДА: Орлин Аврамов (вляво) и Пламен Калайджиев, съпруг на секретарката Димитрина, се явяват на поредното съдебно заседание.
ТЕМИДА: Орлин Аврамов (вляво) и Пламен Калайджиев, съпруг на секретарката Димитрина, се явяват на поредното съдебно заседание.
Николай Колев
Николай Колев