Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Интервюто е от в. "24 часа"

- Г-жо Хюсеин, защо сте в болница?

- След като изведох пътниците от вагоните, ми оказаха първа помощ. От паниката и притеснението казах, че съм добре.

- Сигурно ви е държал адреналинът още.

- Сигурно, не знаех, че ще ми стане зле. После започнах да дишам трудно, вдишвах и издишвах трудно. Когато ми оказваха първа помощ, ми нямаше нищо, но след това заради дима, който ми пари гърлото, стомаха, се наложи да вляза в болница. Но ще се оправя. Много се притеснявах да няма пострадали, Господ ми даде кураж. Трябваше да рискувам, да спася хората, да няма жертви, те, хората, са по-важни. И защото си гледам работата, уважавам хората, трябваше да се жертвам.

- Какво всъщност се случи? Влакът влиза в гарата в Коньово и…

- Когато влизахме в гарата и влакът спираше, две момчета усетили, че има някаква миризма на кабел в третия вагон, в края, при тоалетната. Аз бях в четвъртия вагон и вървях по коридора към третия. Веднага отидох при тоалетната и видях, че дими. Влакът вече беше спрял. Звъннах веднага на началника на влака, той слезе от първи вагон, дойде, обади се на 112. По това време и

пламъците

започнаха да

излизат от

тоалетната Забелязах и реагирах, без да се паникьосвам. Първо трябваше да отстраним пътниците във влака.

- Какво им казахте?

- Да слязат, защото има нередности във влака. Пътниците бяха любезни, разбрани, реагираха адекватно.

- За колко минути слязоха те от вагоните?

- Сигурно ще се смеете, но за 2-3 мин. Много бързо реагирахме.

- Ние вече написахме в събота, че сте ги спасили с бързата си реакция.

- Да, разбрах. Обадиха ми се от Германия мои братовчеди, които са го прочели. Поздравяват ме, че съм отстранила пътниците от влака, че добре съм се справила и съм помогнала на хора.

- Какво се случи след това?

- Свалих два пожарогасителя от първи и втори вагон. Едно момче взе единия. Машинистите донесоха друг от локомотива, персоналът от гарата в Коньово донесе още. Всеки помогна. После пристигна линейката, един по един питах пътниците имат ли нужда от помощ. Те нямаха нужда, само на едно момче, на мен и на началника на влака сложиха кислород и инжекция. Обезгазяване май го наричат. По едно време линейките бяха три, достатъчно Бърза помощ имаше. После и пожарната дойде. Аз си гледах моето задължение, да няма пострадали. Даже едно момиче ми се извини и ми подари цвете. Аз дори не зная защо ми се извини, не съм разбрала. То се разплака, прегърнах го и му казах, че се грижа за тях. Много се гордея, че няма жертви. Харесвам си работата. И пътниците се държаха адекватно.

(Тук прекъсваме, защото в стаята влиза лекар. Чуваме се след минути.)

- Какво ви каза лекарят?

- Пита ме как се чувствам. Погледна ми и гърлото. Пита ме всичко наред ли е.

- Като гледах кадрите, много бързо е пламнало. За колко време?

- Много бързо. Но нашата реакция - и на бригадата, и на пътниците, беше много бърза и адекватна. Това спаси положението - да не се паникьоса човек в такива случаи.

Много бързо

огънят се

разпространи

и се радвам, че всички излязоха навън. Когато момчетата ми казаха, че усещат миризма в третия вагон, отидох да се уверя, да видя какво е. За секунди бях там, чевръста съм. Миришеше на кабел. И после започна да излиза дим. Беше спрял влакът и започна да дими. Слязоха пътниците и започна да гори. Пламъците много бързо обхванаха трети вагон, а след това и четвъртия. Някой друг, ако беше на моето място, и той би реагирал така.

Всеки колега би

постъпил така

- От колко години сте в железниците?

- От 11 години работя като кондуктор.

- Случвало ли ви се е и друг път нещо подобно?

- Не съм преживявала досега такива ситуации и дано да няма.

- Гледах кадрите, много зловещо изглеждаше. Беше ли ви страх?

- Не ме е било страх, не съм се паникьосала, ако ме беше страх, нямаше да се кача да взема пожарогасител от 1-ия вагон.

- След пожара кой ви се обади?

- Телефонът ми е много стар, една стара “Нокия”, даже няма две копчета. Батерията му падна. Докато имаше батерия, ми се обадиха моите шефове да ме питат как съм. И много хора от БДЖ се обадиха. Имаше и най-различни номера, когато го включих, много хора са били, но не зная кои са. Когато го заредих, пак го изключих, защото в стаята има болни, няма да им е приятно да разговарям.

- Как реагира вашето семейство?

- Моето семейство е 23-годишната ми дъщеричка, имам братя, баща. Дъщеря ми завършва магистратура във Висшето транспортно училище, през февруари защити дипломна работа. Сега работи в мола, магазинерка.

- Като завършва транспортното училище, в БДЖ ли ще започне?

- Като ѝ дадат дипломата, ще си реши какво ще работи, тя завършва икономика на транспорта. Тя ще си реши, не ѝ се бъркам.

- Какво ви каза тя?

- Мамо, гордея се с теб, че си се държала адекватно, не си се паникьосала.

- Колко време ще сте в болницата, казаха ли ви?

- Няколко дни казаха, че ще ме държат.

- Бързо възстановяване ви пожелавам.

- Ще се оправя.

Компенсират пътниците с безплатни билети

БДЖ- Пътнически превози”, ще компенсира всички, които са пътували с бързия влак от София за Бургас, който пламна на Коньово на 30 март. Фирмата ще предостави билет за избран маршрут за пътуване с влак в страната на всички потърпевши от принудителния престой.

Пожарът тръгна в 3-ия вагон от 4-те вагона, след евакуацията пътниците бяха превозени до Бургас с автобуси. Заради късния час те били откарани до домовете си.

Клиентите на БДЖ могат да получат компенсацията от утре на билетните каси във всяка гара. Те трябва да представят на гишетата билета си от пътуването с бързия влак №8613 от София за Бургас.