Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Данаилов  СНИМКА: "24 часа", Архив
Стефан Данаилов СНИМКА: "24 часа", Архив

Стотици бургазлии посрещнаха и изпратиха на крака големия Стефан Данаилов при представянето на автобиографичната му книга "Романът на моя живот" в 5-звездния хотел "Приморец". Премиерата й в морския град събра представители на различни поколения, които си направиха снимки с него и го затрупаха с цветя. За да няма струпване на опашки пред професора, книгите с автографи предвидливо бяха разписани предварително и оставени във фоайето.

"Тръгвам си като Мими Балканска", пошегува се наизпроводяк Ламбо при вида на многото цветя от почитатели. Сравнението с голямата оперетна актриса от миналия век направи, спомняйки си прибиране в София с влака от Сливен, където бил заедно на участие с Константин Коцев и други актьори. На слизане на жп гарата, изморени, недоспали и с махмурлук от тежката нощ с купища букети в ръка били "красива гледка", на която Коцев възкликнал спонтанно: "Като Мими Балканска сме с тези цветя" и компанията избухнала в смях.

"Върховни мигове". С тези думи Стефан Данаилов обрисува преживаванията си по морето в Бургас и Созопол на младини. И разкри на публиката преди да е прочела книгата, че именно в Бургас разбрал, че е станал известен. Това се случило в средата на 60-те, когато тръгнал из града да си купува джапанки. По това време вече вървял 6-ия епизод на "На всеки километър" и в магазин за обувки го разпознали като Сергей. Въпреки дефицита по онова време, бързо се сдобил с джапанки, а отвън през магазина вече го чакала тълпа почитатели.

В присъствието на Георги Тошев, който чете откъси от книгата, свързани с морето, Данаилов разказа как е разбрал, че книгата е интересна. Извикал четирима свои студенти да му я четат пред него и ги предупредил да не го четкат, но по изражението им разбрал, че текстовете са докоснали сърцето им.

"Мир да има и дано китайският спътник да не падне у нас", с тези думи Стефан Данаилов си тръгна от Бургас, оставайки публиката да гледа посветения на него филм "Монолог" на Георги Тошев и Ема Константинова.