Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дарина Радева по време на репетиция
Дарина Радева по време на репетиция

С постановка, в която тя си партнира със сина на Александър

Воронов, театърът на 35-о училище печели награди

Любовта ми към театъра се яви ей така от нищото. От малка обичам да ходя на спектакли. Разбрах, че трупата в училище е франкофонска. Обичам френския и мисля, че го говоря добре. Оттам се започна всичко...”

Така простичко разказва за увлечението си към театъра и включването си в театралната трупа на училището десетокласничката от 35-о средно училище “Добри Войников” в София Дарина Радева.

Красивата дъщеря на президента Румен Радев беше засечена с баща си преди седмица на “Кралят елен” в театър “Азарян” в НДК. Всъщност това е едно от многото ѝ посещения на театрални постановки. Поне веднъж седмично е на театър - с приятели, със съученици, с баща си.

От 9-и клас Дарина е в трупата на 35-о училище “Ле Страпонтен” (страпонте от френски език означава допълнително столче в театъра). Режисьорът Любомир Сапунджиев - бивш ученик на 35-о, я избрал след кастинг, без да подозира чия дъщеря е.

“Аз съм първото момиче от 9-и клас, което влезе в трупата. Първо много се притеснявах, казах си:

мале, как

ще играя с

по-големи от мен!

Бързо обаче станахме приятели. Миговете с колегите ми от трупата, пътуванията ни, гостуванията ни са най-хубавите в живота ми досега”, казва Дарина.

Тя е ангажирана в спектакъла “Задача с едно неизвестно” по “Скъпа Елена Сергеевна” от Людмила Разумовская. Героинята ѝ се казва Ляля. Партньори са ѝ Александър Воронов (Паша), Стефан Чолаков (Витя), Камен Златанов (Володя) и Йоана Димитрова (Елена Сергеевна).

“Елена Сергеевна е учителка по математика. Има рожден ден, но е сама вкъщи, защото майка ѝ е в болница. Разбира се, не празнува”, разказва сюжета на пиесата учителката по френски език Юлия Минкова, която заедно с Николета Тодорова, също преподавател по френски, са създателките на трупата преди 22 години.

“Изведнъж на вратата се звъни и се появяват четирима ученици. Те са последна година в гимназията и трябва да се дипломират. Носят огромен букет и подарък. Елена Сергеевна е трогната, кани ги у дома си, прави им салата”.

По-късно става ясен

планът на учениците -

те са дошли

да я рекетират

Същия ден са имали матура по математика и искат да вземат ключа от касата, за да подменят изпитните работи с решени безгрешно. Това е против принципите на учителката. В истинската пиеса тя не дава ключа и се самоубива. “Тук ние сме направили малко по-различен финал. Учителката решава да им хвърли ключа, но Витя, който е най-зле по математика и заради него се прави всичко, се осъзнава и го връща”.

Мадам Минкова (г-жа Юлия Минкова) е виновна за всичко, затова сме в трупата, казват актьорите. Всички признават, че заниманията им с театър са най-забележителните моменти от училищния им живот.

“Първото ми представление беше през април миналата година в Стара Загора.

Такова чувство като на сцената не съм изпитвала никога. Треперих да не проваля нещата, но бяхме блестящи”, казва още Дарина Радева.

Сред любимите ѝ актьори са Калин Врачански и Деян Донков.

Деян Донков

в “Дон Жуан”

е възхитителен,

хвали го Дарина. От драматурзите откроява Молиер и Чехов.

След като печелят “Златна маска” на 24-ия международен ученически франкофонски театрален фестивал в Стара Загора, учениците от “Ле Страпонтен” гостуват на фестивала “Варненско лято”. Участието им там е част от наградата.

През октомври пък са били на международния театрален фестивал на младите франкофони “Амифран” в Арад, Румъния. Театралната франкофонска трупа на 35-о училище за трети път е поканена в северната ни съседка. Присъствали са близо 400 участници от 9 страни.

Засега театърът

за Дарина е хоби,

после не знае със сигурност, но е възможно пътят ѝ да стигне до НАТФИЗ.

За театралната академия мечтаят и Йоана Димитрова и Александър Воронов - синът на популярния актьор. Той казва, че баща му не е много съгласен с избора му на професия, защото “актьор и музикант къща не хранят”, но Александър Воронов-младши е решил да обори този мит. Бащата нямал забележки към играта на любителската трупа.

Стефан Чолаков, въпреки че е награден за най-добър актьор в Стара Загора, отсега знае, че ще следва медицина. И за него най-скъпият спомен от училище ще е театърът. Камен Златанов не казва какво ще прави веднага след матурите, но засега не бърза да превръща актьорството в своя професия. Човек и на 40 години може да стане актьор, Луи дьо Фюнес късно е започнал да играе, разсъждава Камен.

Всички много

харесват режисьора

Любомир Сапунджиев, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2006 г. в класа на Веселин Ранков.

“4 години след завършването играх по различни театри, но в един момент ми писна. Не ми хареса ситуацията и реших да си изкарвам парите по друг начин, защото в един момент удоволствието от театъра изчезна”, откровен е режисьорът. Сега има собствен бизнес с търговия с IT продукти. Участва и в радиотеатъра. Подготвя кандидат-студенти за Великобритания.

Тук е театралният

ми отдушник,

признава младият мъж.

Сценограф на спектакъла е Михаела Михайлова. Нейни са и костюмите, и декорите от черни кутии и математически знаци, върху които актьорите рисуват ключалки и мивки с тебешир. Учениците в момента правят възстановителни репетиции на “Задача с едно неизвестно” в малкия физкултурен салон на училището.

Прекъсват. Връщат отначало. Смеят се. Стават сериозни. Мадам Юлия Минкова се обажда със забележки по френския им език. Готвят спектакъла за участие в международния франкофонски фестивал в Стара Загора. Като лауреати на “Златна маска” от миналата година ще го закрият със своя спектакъл на 29 април.

Йоана, Камен, Дарина, Александър, Стефан и Любомир Сапунджиев (от ляво на дясно) по време на репетиция във физкултурния салон на 35-о училище “Добри Войников”
Йоана, Камен, Дарина, Александър, Стефан и Любомир Сапунджиев (от ляво на дясно) по време на репетиция във физкултурния салон на 35-о училище “Добри Войников”
Йоана и Дарина по време на репетиция.
Йоана и Дарина по време на репетиция.
Йоана и Стефан Чолаков в друг момент от репетицията на "Ле Страпонтен"
Йоана и Стефан Чолаков в друг момент от репетицията на "Ле Страпонтен"
Юлия Минкова следи дали по време на актьорската игра френският на учениците е правилен.
Юлия Минкова следи дали по време на актьорската игра френският на учениците е правилен.