Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отровеният в британския град Солсбъри бивш служител от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, заради когото стана небивал световен дипломатически скандал, навремето е бил вербуван от англичаните с "меден капан". Терминът се използва за шпиони, които са принудени да сменят службата си, след като са паднали "жертва" на чара на някоя хубавица.

Интересната версия беше разказана от представящия се за "ветеран от службите за сигурност и ексгенерал от ФСБ" Валерий Малеванний.

Това станало по време на командировка в Испания, а след завръщането му той ръководил кадровия отдел на ГРУ и затова се предполага,

че е дал информация на британските служби

поне за няколко десетки руски агенти зад граница.

Накратко семейният Скрипал бил подмамен да прави секс с една хубавица, но сеансите били заснети от британските агенти, които след това го заплашили, че ще ги покажат на жена му.

Това разказа представящият се за историк от спецслужбите и генерал-майор от ФСБ Валерий Малеванний в ефира на телевизия "Царград".

Той обясни още защо покушението над Скрипал и дъщеря му не би могло да бъде извършено от професионални кадрови разузнавачи.

"Той е работил за украинската мафия и Перепеличний, който се занимаваше с контрабанда на оръжие и го убиха през 2012 г."

Така според Малеванний покушението срещу Скрипал и дъщеря му е дело на мафията.

"Кръвно отмъщение: през 2012 г. умира съпругата му, уж от рак, преди година почина синът му, който беше на 44 години, а сега заедно с него умира дъщеря му - ясно е, че някой му отмъщава. В случая намесването на Русия е видна политическа ангажираност на заинтересовани страни — Америка, Англия и НАТО..."

А относно бойното отровно вещество "Новичок", с което беше извършено покушението, той просто заяви:

"Използването на този газ от руските спецслужби — това е най-глупавото твърдение. И това ще го потвърди всеки разузнавач по света. Британците няма да предоставят нищо на Русия, защото няма какво да предоставят. Спецслужбите не успяха да открият нищо и предадоха делото на “Скотланд Ярд”, резюмира експертът."

Дали любопитният разказ за "медения капан" и връзките с мафията на Скрипал е достоверен? Информацията за това излезе в онлайн платформата "Медиум". Те предоставхи документ, от който се вижда, че експертът Малеванний е осъждан "за разхищаване на държавно или обществено имущество" извършено посредством "присвояване" през 1982 г. Тогава

той е наказан

за престъплението си с 10 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото му. Но само след 4 години, на 2 ноември 1986 г., с решение на Калининския районен съд е освободен предсрочно.

Журналистите са намерили и още едно углавно дело, в което фигурира името на Малеванний. През 1998 г. като председател на кооперацията "Гирвас" е присвоил 9045 рубли. Този път обаче той е оправдан благодарение на свидетелските показания на неговия съсед Андрей Пучков. Любопитното е, че след това Пучков се издига и в момента като генерал е шеф на Управлението на вътрешните работи на Москва.

Освен това по данни на медията "ексгенералът" много пъти е говорил небивалици. Преди време същият "експерт" е споделил подобна "секретна информация" и за Литвиненко.

Той е известен с конспиративните си теории за "световното правителство" и често пъти е предоставял недоказани твърдения, като истина от последна инстанция. Така например на зрителите на Russia Today той съобщава "неизвестни до момента подробности" за убийството на президента Кенеди и други световни загадки.

В разследването си за експерта от медията са потърсили официална информация и от службите за сигурност за самозвания експерт. Оттам се получил лаконичен отговор, че не знаят такова лице да е работило при тях.

Въпреки това навсякъде в интернет могат да се видят подвизите и авантюрите, които ексразузнавачът е разказал за себе си. Те включват тайни мисии в Чехословакия, Куба и дори чак в Ангола и Намибия.

А сега на въпрос дали наистина е генерал от ФСБ, той отговаря:

"Много неща се пишат за мен. Как мога да бъда във ФСБ, когато през 1987 г. бях уволнен от ГРУ."

Скрипал е военен разузнавач и до 1999 г. е сътрудник на ГРУ. През 2006 г. е осъден в Русия по обвинение в "държавна измяна". По време на разследването се счита за изяснено, че през 1995 г. е бил вербуван от МИ6.

Според руските власти след като през 1999 г. се уволнил от военна служба, той продължил да поддържа връзки с британски дипломати, акредитирани в Москва.

Ако се вярва на обвиненията, той бил предал сведения за секретни обекти на руска територия, сред които военния космодрум Плесецк в Архангелска област. Освен това двойният агент бил предал общо

над 20 000 документа

с гриф "строго секретно", за които в продължение на 9 години бил получил от англичаните общо 100 000 долара.

Признал се за виновен и дал подробни сведения за дейността си, което било отчетено като смекчаващо вината обстоятелство. В крайна сметка го осъждат на 13 години лишаване от свобода и му отнемат всички звания.

Помилван е с указ на президента Дмитрий Медведев на 9 юли 2010 г. и заедно с други трима е заменен срещу 10 руски агенти, арестувани и осъдени от американците.