Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разказаха подробности за акцията.
Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разказаха подробности за акцията.

Антимафиоти претърсват кабинети и домашни адреси

Над 20 служители от столичната данъчна служба са задържани за разпит по подозрение, че са прибирали рушвети от търговци, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По обед във вторник антимафиоти влязоха да претърсват кабинетите на уличените на софийската ул. “Аксаков”. Доказателства се събираха и в домовете на данъчните в София, Ботевград и Рила. Иззети са голям брой документи, казаха от прокуратурата.

Разследването е срещу служители от отдел “Оперативни проверки” към ТД на НАП-София. То тръгна преди 6 месеца, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Според разследващите данъчните си затваряли очите при нарушения в магазини и други търговски обекти, а като отплата получавали рушвети. Например, инспекторите вземали пари под масата, за да не запечатат обект без касов апарат.

Жертви на данъчните били предимно малки и средни търговци в София. Те били рекетирани със суми между 100 и 2000 лв., но редовно. Помежду си опарените магазинери наричали рекета “щавене”.

Прокурор Гешев посочи, че засега сред уличените няма ръководен кадър. Става дума за служители на ниско и средно ниво, уточни той.

“Разследването е в начален етап и тепърва ще се преценява колко ще останат задържани за 24 или за 48 ч и кои ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група за корупция”, добави Гешев.

От НАП заявиха, че не разполагат с информация за разследването на прокуратурата.

Полицай проверява кой влиза в сградата на столичните данъчни.
Полицай проверява кой влиза в сградата на столичните данъчни.