Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън Снимка: Ройтерс
Борис Джонсън Снимка: Ройтерс

Масираното експулсиране на руски дипломати от западни страни след отравянето на бивш руски двоен агент във Великобритания може да се окаже повратен момент в отношенията с Русия, заяви днес британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Двадесет и четири държави, включително САЩ и 17 страни от Европейския съюз, решиха да изгонят общо 117 руски дипломати като съгласувана ответна мярка на Запада - нещо, което не се е случвало и в Студената война, предаде БТА.

"Никога досега толкова страни не са се обединявали, за да експулсират руски дипломати", каза днес Джонсън пред британския в. "Таймс". По-късно пред британския парламент, той приветства "безпрецедентния и твърд международен отговор на безотговорния акт на Русия".

"Смятам, че вчерашните събития може да се окажат повратен момент. Западният съюз взе решителни мерки, партньорите на Обединеното кралство се обединиха срещу безотговорната амбиция на Кремъл", добави министърът.

С експулсирането на 23-ма руски дипломати от Великобритания (на което Москва реагира, като изгони британски дипломати), бе нанесен нов тежък удар на руските разузнавателни служби, на които ще са нужни години да се възстановят, отбеляза Джонсън.