Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Незабравка Кирова
СНИМКИ: Незабравка Кирова

Нивото на Дунав в силистренския участък на реката е вече 714 см. Очаква се покачване с още в следващите дни. Критичната точка е от 785 см, а силистренци, които живеят близо до реката имат опасения, че отново ще трябва да отводняват мазетата си.

Общините са в готовност да надграждат диги при необходимост и се извършват денонощни обходи и наблюдения.

От вчера нивото на Дунав при Силистра премина седемметровата граница и замерването вече се извършва на всеки час. Предприети са необходимите действия за предотвратяване и намаляване на щетите при евентуални наводнения. В общините Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово се извършват и денонощни обходи. Обезопасени са с торби и пясък, за да може при необходимост да се надградят дигите по реката.

В режим на готовност е и техниката на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра. Над 15 000 чувала са раздадени на общините граничещи с реката. На склад има още 42 000.

От институциите твърдят, че покачването на нивото на Дунав не е опасно за населението на Силистра, но мнозина от живущите в крайбрежния квартал на града имат своите тревоги и спомени от преди десет години, въпреки че днес критичната точка от 785 см е все още далеч. Това не ги успокоява, защото през 2006 година нивото се е качило само за няколко дни. В мазетата водата е достигала до половин метър.

В квартала има блокове и които нямат мази. Тогава водата е нахлувала направо в апартаментите им. По стените все още има следи.

Тогава Дунав достига 860 см, а наводнението оставя последствия. Хората се оплакват от миризма на отходни води, начупени плочки, накланяне на сградите на една страна.

И докато институциите са поели грижата за безопасността на населението от покачващото се ниво на Дунав, рибарите се радват на високите и мътни води. Рибата се лови лесно, защото не вижда мрежата. А с голямата вода идват и по-голямо количество риба, както от делтата на Дунав – шаран, карас и платика, така и от морето – карагьоз и скумрия.

Освен за рибарите оказва се, че и за рибата това ниво на реката е благоприятно. По-лесно намирала места, за да хвърли хайвера си.