Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целта е да си по-дълго млад и здрав

Преди година Сергей Фаге пише статията “Аз съм на 32 г. и похарчих 200 000 долара за “биохакинг”.

В следващите 2 месеца нейната тема става най-обсъжданата.

Биохакингът е

дума, измислена от самия Фаге,

бизнесмен и IT специалист. Той имал едни 200 000 долара и свободно време, за да проучи и подбере най-подходящия за него хранителен режим. В статията си обяснява, че целта на биохакинга е чрез него да управлява прецизно биохимичните процеси в тялото, за да подобри менталното и физическото си състояние и да е в отлична форма.

Да се живее здравословно, е занимание едва ли не само за стари хора, докато да практикуваш биохакинг звучи някак младежко и готино, смята Сергей. Целта му е да провокира младите да се грижат повече за здравето си.

Тук Фаге е свършил добра работа - разпалил е интереса им.

Биохакинг е и “корекция”, доколкото е възможно, на генетичните особености, които могат да доведат до болест. Така терминът звучи и като намерение да се “хакнат” алгоритмите, заложени в организма. Всъщност дотам няма да се стига. Под биохакинг се има предвид умна профилактика и забавяне на възрастовите промени.

Биохакерът се

плаши от болести

и старост

Той иска да се чувства по-добре и да заживее по-добре. Как да го постигне?

Фаге дава препоръки в общо 6 блока за биохакинг:

l Хигиена на сън

l Оптимално хранене

l Оптимално физическо натоварване

l Ментално здраве

l Редовни медицински изследвания

l Правилно подбрани добавки и лекарства

Биохакингът е начин да се убедят хората да правят това, което е полезно за тях. С възрастта здравето не се съхранява, а се влошава и води до немощ и смърт.

Този процес не може да се спре, но може да се забави. За целта е добре човек да поддържа нормално тегло, да ходи на профилактични прегледи и при поява на негативни изменения да вземе мерки. Добре е и

да е наясно с

генетичната си

обремененост

и рисковете, произтичащи от нея, макар да не е в състояние нещо да промени.

Към 45–50-годишна възраст човек осъзнава мимолетността на живота и неизбежния му край. Тогава променя навиците и начина си на живот, за да го удължи.

И ако се е отнасял лекомислено към здравето си, сега ходи на лекар и живее разумно. Биохакерът се замисля по въпроса доста по-рано – още преди да навърши 30 г.

Днес се приема, че ракът, инфарктите и инсултите са естествен край на човешкия живот. Ако не е възможно те да се избегнат, поне може да се отложат и животът да се удължи.