Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веска, Димитър и малкият Мариян
Веска, Димитър и малкият Мариян

- Многодетната майка има близо 260 хил. лв. дългове към НАП

- Фирмите са регистрирани в сопотска къща, а собственичката - възрастна учителка, не знае

39-годишната Веска Лучева, която роди 12-ото си дете на площада в град Баня, е изпаднала в отчаяние. Тя се води едноличен собственик на капитала на три фирми, дължи близо 260 000 лв. на НАП, без да има представа за тях - къде се намират и каква дейност развиват. “Какъв мениджър съм? Изобщо не съм чувала тази дума и не я разбирам”, казва жената, която е със 7-и клас.

Моли ден и нощ държавата да я отърве от фирмите, които с измама са записани на нейно име. Както “24 часа” писа, за тях разбрала през 2011-а, когато служители на Икономическа полиция пристигнали в сопотския квартал “Анево”, където живеела с втория си мъж Димитър Тодоров.

“Качиха ме на софийска кола и ме откараха в районното в града.

Няколко часа ме

въртяха на шиш

Питаха ме за три фирми, на които съм била мениджър”, обяснява Лучева. Пред разследващите тя разказала, че година по-рано неин познат я свързал с пловдивчанин, когото представил като Илия. Жената и до ден днешен не знае фамилията му и не разполага с никаква информация за него. Той я убедил да подпише документ, според който е работила 8 месеца във фирмата му. По този начин щяла да може да изтегли 30 000 лв. кредит.

“20 хиляди остават за теб, за да си купиш къща, а останалите ще са за мен”, заявил ѝ Илия. Тя му повярвала, тъй като много искала собствен дом. Социалните ѝ отнели 7 деца от първия ѝ мъж, защото ги отглеждала във вила край Сопот, където нямало условия за тях. Настанили ги в приют. Веска

смятала, че ако

се сдобие със

свой дом, ще ѝ

върнат децата

Затова направила всичко, каквото поискал от нея въпросният Илия. Мъжът я закарал при нотариус, където Лучева поставила парафа си под различни книжа.

“Хич и не прочетох за какво са”, признава многодетната майка. А от пловдивчанина така и не получила стотинка. Две години по-късно Веска била неприятно изненадана, когато получила призовка да се яви в Пловдивската окръжна прокуратура. Там отново давала показания.

“Не знам какво е станало, тъй като не са ме викали пак. Сама отидох веднъж при прокурорката, която ме разпитваше. Помолих я да ми каже как да си махна фирмите, за да вземам помощи. Тя ме изгони”, твърди многодетната майка.

От окръжната прокуратура казаха, че през 2011-а срещу Лучева е постъпила преписка за

укриване на

данъци от

ръководеното от

нея “Пловдив

индустриал”

ЕООД

На следващата година досъдебното производство е било прекратено заради липса на престъпление. Постановлението е изпратено на НАП, откъдето не са го обжалвали. Други дела срещу жената с 12 деца няма.

Справка в търговския регистър на Агенцията по вписванията показва, че управител и едноличен собственик на “Пловдив индустриал” ЕООД е Веска Лучева. Фирмата е с предмет на дейност “търговия, търговия с недвижими имоти, международен туризъм, маркетинг, външнотърговска дейност”. Регистрирана е с капитал 5000 лева. “Пловдив индустриал” има да плаща 203 273 лв. данъци. Седалището ѝ е в Сопот, ул. “Г. Попниколов” 2. На него са регистрирани и другите две ЕООД-та, чийто управител и собственик по документи е Лучева - “Норд Медикал”, което дължи 54 298 лв., и “Дрогерии Мед Депо” - без задължения. Те имат един и същ предмет на дейност, както и капитал. Всъщност в Сопот

на този адрес

се намира къща,

собственост на

пенсионираната

учителка

Донка Нестерова. Самата тя живее в Карлово, а сградата дава под наем. Две години нейна квартирантка е била Лучева. Когато станала мениджър на трите дружества, се водела по лична карта на този адрес.

Собственичката на къщата на ул. “Г. Попниколов” Донка Нестерова научи от “24 часа”, че там са регистрирани три фирми с управител Веска Лучева.

“След като напусна квартирата,

ми остави

мръсотия, бълхи

и неплатени

сметки за ток и

вода за 500 лв.”,

каза Нестерова. Според нея, докато била под наем в къщата ѝ, Веска не се грижела за децата си. Оставяла ги сами да се оправят. Самата тя повече време прекарвала на рулетки. Нестерова не е изненадана, че Лучева се е хванала на въдица на измамници, които са ѝ прехвърлили фирми.

Според мъжа на Лучева - Димитър Тодоров, с дружествата се е източвало ДДС. Това успял да разбере, когато от Икономическа полиция прибрали половинката му за разпит. Признава, че тогава много се изплашил за нея. С едно от малките си деца на ръце вървял цял километър пеша от кв. “Анево” до Сопот, за да види какво става с жена му. Отдъхнал си, когато я освободили.

“Правена е проверка и ревизия на една от фирмите, но констатациите не могат да бъдат огласени”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Специалисти обясняват, че държавата няма как да прибере 260 000 лева от Веска. В момента жената и вторият ѝ мъж се грижат за 5 свои рожби - три момчета и две момичета. Най-малкият е Мариян, който се роди на 8 март на площада в Баня. Другите деца са на възраст от две години и половина до шест. Живеят мизерно под наем в кирпичена къща в Баня, за която плащат 100 лева наем. Толкова детски добавки получава Лучева.

Цялата издръжка е поета от Димитър. Двамата се срещнали през 2010 г. Той отглеждал крави, а Веска купувала от него мляко за децата си. Започнал да ѝ помага, накрая се събрали. 33-годишният мъж, който е от ромски произход, работи като строител. В Баня казват, че бил майстор, затова не му липсвали поръчки. “Колкото и да се трудя, все пак

с 1000 лв.

месечно трудно

се хранят 7 гърла

Вече си прибрахме от болницата малкия Мариян. За него трябва да се купуват памперси и сухо мляко, защото Веска няма достатъчно кърма. Налага се да ремонтираме още една стая за бебето, тъй като в момента всички сме в една”, посочва Димитър. Семейството има външна тоалетна и баня без бойлер. Къпят се, като топлят вода с газова горелка.

Димитър е категоричен, че Веска трябва да се изчисти от фирмите, за да ѝ дават помощи за отопление и всичко, каквото се полага на една бедна майка.

“Ако е имало

дело, трябваше

да ме повикат

като свидетел”, разсъждава Веска. Проверка в съда няма как да се направи, тъй като ѝ е известно само малкото име на пловдивчанина, който я завел при нотариус да подписва документи. Не е ясно и каква е била ролята му в схемата.

Социални работници посъветвали двойката да търси адвокат, за да отърве Веска от дружествата, но уточнили, че ще струва крупна сума. А семейството едвам се прехранва. “Заеха се да ми търсят юрист, но нищо не стана”, отчаяна е Веска. Съпругът ѝ твърди, че събрал 400 лева, но и това не му помогнало да открие адвокат, който да свърши тази работа.

“Хора ни казват, че данъчните погасявали борчове, когато не могат да ги приберат и мине много време”, надяват се Веска и мъжът ѝ. От НАП потвърдиха, че има давностен период от 5 или 10 г. в зависимост от задължението.