Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Токсин поразява всички органи в тялото му. Изпада в кома за една седмица и не помни цял месец от живота си.

"Докторите казаха, че ако се случи трети път, това ще е краят", споделя Владимир Кара-Мурза, който вече два пъти се отървава от отравяне.

Той е категоричен противник на Путин. Непрестанно критикува политиката му и е зам. - преседател на организацията "Отворена Русия". Сред причините, които могат да му струват живота, се нареждат подкрепата му към Америка и организацията "Магнитски", която разкрива руснаци, обвинени в нарушаване на човешките права, за да може те да бъдат санкционирани от САЩ. Тя носи името на Сергей Магнитски, който бива убит заради разследване за измами с данъци.

Кара-Мурза също така е и доста близък с Борис Немцов, който е кръстник на по-малката му дъщеря. За него се твърди, че е бил най-силният опозиционер, който се е изправял срещу властта в Кремъл, и след всички тези години няма кой да го замени. Въпреки това Владимир се опитва да върви по стъпките му, организирайки протести, събуждайки общността, знаейки, че се е заел с опасна мисия.

През май 2015 г. разбира точно колко ужасяваща може да бъде тя. Докато е на работна среща, Кара-Мурза започва да се чувства зле. Колегите му са смаяни, когато той се просва на масата облян в пот. Буквално за 20 минути състоянието му се преобръща на 360 градуса - от изключително здрав и жизнен човек той изпада в ужасно състояние, а след това не помни нищо от следващия месец.

Владимир изпада в кома за седмица. Всички органи в тялото му започват да отказват - белите дробове, бъбреците, сърцето. Прехвърлят го от една болница в Москва в друга, а докторите така и не могат да разберат какво му има. Животът му е поддържан от шест различни машини и виси на косъм. Шансът да оцелее е едва 5%

Организмът му е поразен от много силен токсин, но така и не успява да разбере какъв. Само знае, че е бил предназначен да го убие. За щастие остава само с увреждания на нервната система, и успява да прескочи трапа. Две години по-късно, през 2017 г., Кара-Мурза отново за секунди е покосен от невероятна болка. Но този път няма шок, а познато чувство. Това, което го спасява и този път, е, че се намира сред много хора. Токсинът го покосява толкова бързо, че ако приятелите му не са били с него, той нямало да може да извика линейка.

И този път казват на съпругата ме, че шансовете му за оцеляване са под 5%, но той се измъква от примката на смъртта още един път и е готов отново да се върне в Русия въпреки заплахата, за да продължи делото си срещу Путин.

"Нищо не е вечно - казва Кара-Мурза - Путин не може да продължи да царува вечно. Навсякъде, където отиваме, провеждаме митинги, дебати, обществени срещи. Има хора, особено младежи, които отхвърлят този режим и всичко, което той представлява.

Те отхвърлят корупцията и авторитаризма, отхвърлят неговата агресия към външния свят и искат Русия да се превърне в нормална, демократична европейска страна.

Тези хора ни дават надежда - тези хора представляват най-добрата надежда за бъдещето на Русия.

Крайната цел е съвсем ясна: краят един ден ще дойде. Колкото и да работи пропагандната машина, колкото и противници да убиват, денят на техния край ще дойде, когато активната част от обществото категорично каже: "Достатъчно!"