Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гинка Върбакова казва, че няма притеснения за финансирането на сделката.
Гинка Върбакова казва, че няма притеснения за финансирането на сделката.

Нямам притеснения за финансирането, каза Гинка Върбакова

Министерствата на финансите, на енергетиката и на икономиката правят анализи за възможностите държавата да участва в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Това отговориха от ведомството на Теменужка Петкова на въпрос на “24 часа”.

Вестникът потърси коментар по повод изявлението на Вацлав Пачеш - шеф на надзора на ЧЕЗ в Прага, че българската държава може да влезе в сделката след приключване на арбитражното дело.

“Ако българската държава придобие активите, които продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече”, каза той.

Пашич заявява, че няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на това да приключи сделката: “Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари - много по-голяма, отколкото сделката с “Инерком”, казва Пачеш.

В петък финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решаване на арбитражния спор.

По повод притесненията на председателя на надзора на ЧЕЗ, че “Инерком” няма да може да плати, собственичката Гинка Върбакова заяви пред “24 часа”, че няма притеснения. “Сделката минава през етапите и за нея няма проблем”, каза тя.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев заяви пред журналисти: “Държавата не е направила крачка напред (за дял от активите на ЧЕЗ - б. а.), за да прави крачка назад. В момента се обсъжда дали да се направи крачка и в коя посока”, каза той.