Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трите управляващи партии подписаха коалиционния договор

Лидерите на управляващите партии в Германия подписаха коалиционния договор днес на обяд. В предшестваща пресконференция Ангела Меркел поздрави усилията на България за нормализиране на отношенията на ЕС със съседите си и за намаляване на напрежението между Гърция и Турция.

Точно в 14 часа в Берлин лидерите на трите управляващи партии подписаха коалиционния договор. На 14 март Меркел ще бъде предложена за канцлер в Бундестага, който трябва да гласува новия й мандат. Веднага след това клетва ще положи и кабинетът. На пресконференция по повод подписването на договора, Меркел отговори на въпроси на журналисти от цяла Европа. Тя специално поздрави Блгария за усилията й да нормализира отношенията в източносредиземноморския регион и инциирането на среща с турския президент Ердоган.

„Поздравявам България за това, че се ангажира за намаляването на напрежението в региона, България се ангажира и за добрите отношения със страните от Западните Балкани, в които голяма роля играе и Турция. Важно е да останем в готовност да водим разговори и да не крием едни от други различните си мнения, но трябва да останем в диалог.”

Тя отговори и на въпрос дали новата голяма коалиция ще работи за свалянето на санкциите от Русия. Условие за това е изпълнението на споразуменията от Минск, а там все още не успяваме да имаме дори примирие за повече от 10 дни, посочи тя. На въпрос на руски журналист дали е вярно, че изпраща бира „Радлер” на Путин, защото той я обича и какво получава в замяна, тя се разсмя и отговори: „Чудесна пушена риба”. Новият финансов министър от социалдемократите Олаф Шолц пък посочи, че в новата си роля ще се грижи за по-добър диалог с европейските партньори.

Новата голяма коалиция ще се насочи към благополучието на малките хора, заяви пък лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер. Целта й е да облекчи семействата и хората то средната класа и да задържи безработицата на сегашните рекордно ниски нива.