Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са горди! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!"

Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

Наследникът на едноименната козметична империя благодари на премиера Бойко Борисов, че е призовал у нас вече да ме се провежда Луков марш. В синагогата дойдоха също кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Шефът на организацията на българските евреи "Шалом" Александър Оскар връчи на Лаудер най-високото отличие - "Шофар".

СНИМКИ: Правителствена пресслужба
СНИМКИ: Правителствена пресслужба

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

"Настоявам, че трябва да бъдат забранени проявите на нацистките прояви. Г-н Борисов, благодаря ви че се борите срещу тях. За мен е изключително преживяване да говоря на 75-ата годишнина", каза Лаудер.

Същото най-високо отличие "Шофар" получиха и премиерът Бойко Борисов, и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ако имаше как, тази награда трябваше да се присъди на целия народ. Приемам я като малка частичка от него", заяви Борисов. Подчерта какъв лукс е, че живеем днес в мир. Премиерът си спомни с умиление как при посещенията си в Израел дечица, които са второ-трето-четвърто поколение на спасени български евреи, му пеят "Хей, ръчички, хей ги две".

Очаквайте интервю с Роналд Лаудер само в "24 часа"

Кадър: Фейсбук/Бойко Борисов
Кадър: Фейсбук/Бойко Борисов