Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов СНИМКА: Румяна Тонева
Красимир Каракачанов СНИМКА: Румяна Тонева

"Симеонов трябва да си даде сметка как изказването му би повлияло на двустранните отношения". Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента по повод отказа на Валери Симеонов да се извини за нападките си към руският патриарх Кирил.

"Не приемам, който и да е външен фактор било от Изток или от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува. Това да изразиш позиция, с която защитаваш българските институции и това да излезеш с определени нападки срещу главата на руската православна църква е съвсем различно. Позицията и изказването на Валери Симеонов не беше съгласувана с нас. Г-н Сидеров предупреди, че ще поиска групата да вземе становище по въпроса. Бях дал инструкции на депутатите от ВМРО, в онази част от предложението, която касае, че ние не споделяме подобен език и квалификации, да бъде подкрепена. Оттам нататък нещата, които се разраснаха между тях двамата, в един такъв режим, няма как да бъде съгласувано каквото и да било", заяви Каракачанов.

"И с единия, и с другия съм говорил - бавно, внимателно. Времето лекува всичко. Нормално е в една коалиция, когато има хора с различно мнение по темата, като излизаш с подобни крайни изказвания, най-малкото да ги съгласуваш с този, който няма да ги одобри", обясни още той. По думите му след изказването на Симеонов коалицията не е в риск. И допълни, че решението дали ще се извини си остава негово.

"Не смятам, че с подобни думи и епитети, трябва да определяш главата на една православна църква, без значение какви политически убеждения имаш", категоричен бе той.