Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият председател на бъдещия мегаорган за борба с корупцията Пламен Георгиев обеща резултати до седмици.  СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА
Новият председател на бъдещия мегаорган за борба с корупцията Пламен Георгиев обеща резултати до седмици. СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Сам ще избере членовете на комисията, можел да покани 

и конкурента, издигнат от БСП

Със 148 гласа “за”, 66 “против” и 4 “въздържал се” парламентът избра Пламен Георгиев за председател на бъдещия мегаорган за борба с корупцията. (За структурата и задачите на мегаоргана виж инфографиката) 

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов защити от трибуната новия шеф на антикорупционния орган Пламен Георгиев.
Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов защити от трибуната новия шеф на антикорупционния орган Пламен Георгиев.

Това се случи след 2 ч парламентарен дебат. “Огорчен съм. Бяха изговорени куп глупости”, каза Георгиев пред журналисти по повод съмненията в политическата му безпристрастност, изразени от БСП. “Аз съм единственият, който е вкарал в затвора действащ политик (бившия депутат от ДПС Митхат Табаков - б.а.). Гонил съм и кметове на ГЕРБ. Бил съм зам.-министър на правосъдието, поканен като експерт от Диана Ковачева. Не съм обвързан с нито една партия. Давайте сигнали - всичко ще проверя”, увери Георгиев. И загатна: “Предстоят интересни казуси.”

“Съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте резултати, и то много сериозни. Скоро ще видите, ще бъдат хванати хора с пари. Започваме много сериозна борба с корупцията. Няма да чакате резултатите след 2 или 10 месеца, а буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати”, амбицирано стартира новият председател.

“Вече започнахме акции, ако погледнете политическата принадлежност на лицата, срещу които бяха, ще си обясните колко независимо действаме”, добави той.

“В работата ми нищо няма да ме разколебае. Високите резултати, които сме постигали досега, ще бъдат пренесени в новата комисия”, каза още Георгиев.

Малко преди това от трибуната лидерът на депутатите от ГЕРБ посочи приноса му като досегашен шеф на КОНПИ. (Какво каза Цветан Цветанов - виж долу.)

На атаките от опозицията, че Георгиев не е реагирал на разговор на Бойко Борисов с Ваньо Танов за прекратяването на проверки в складове, Георгиев обясни: “Бях прокурор, който наблюдава досъдебно производство срещу Танов. Прокуратурата е установила съдържанието на разговора между него и Борисов, текла е проверка, с която нямам нищо общо. Такъв разговор не съм чул. Беше извършена проверка и всички установиха, че няма нарушения във връзка с воденето на делото.”

Георгиев допусна, че и сделката с ЧЕЗ може да стане предмет на работата на антикорупционния орган: “Всеки казус може да попадне в полезрението ни, ако се подаде сигнал, в който се посочват нарушения на лица на високи държавни длъжности. Ако има доказателства и бъдат предоставени - ще ги проверим.”

Георгиев увери, че ще избере сам членовете на комисията, без да има политически пристрастия. Ще ги избира въз основа на личните си впечатления, като не било изключено също да покани Николай Николов - “също авторитетен човек”.

Цветанов към БСП: Издигнахте Манолова за омбудсман, за да не ви стане лидер или президент!

ГЕРБ подкрепи Мая Манолова за омбудсман, независимо че беше издигната от БСП. Но почвам да си мисля, че го направихте, за да не стане тя председател на БСП или да не е кандидатът ви за президент.

Това заяви лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебата за избор на председател на бъдещото мегазвено за борба с корупцията. 

МИТХАТ ТАБАКОВ
МИТХАТ ТАБАКОВ

“За 2 г. Пламен

Георгиев е

върнал на

държавата

43 млн. лв.

чрез Комисията за незаконно придобитото имущество. Тя е една от най-високо оценяваните от Европейската комисия. Това не е ли добър атестат за професионалните му качества?”, риторично попита Цветанов при дебата за избор на председател на бъдещия антикорупционен мегаорган.

Ако я нямаше БСП в “Софийски имоти” - с вашия човек Симеон Симеонов, нямаше сега да има Бойко Борисов и ГЕРБ, подчерта Цветанов.

“40 души може да искат обезщетение от държавата заради това, че 10 г. са били подсъдими и натискани от държавното обвинение. Симеонов осъди държавата за 40 000 лева досега, Тошко Добрев - за 50 хиляди. Аз

бях 8 г.

подсъдим за

“Софийски

имоти”,

разказа от трибуната БСП депутатът и бивш столичен съветник Георги Свиленски.

“Вие ще бъдете избран, но ви съчувствам - тръгвате с рекордно ниско доверие”, обърна се Нинова към Георгиев. БСП бе издигнала Николай Николов, също член на КОНПИ.

Успехи! Кого осъдиха за корупция през последните 10 г.

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков бе наказан

с 5 г. затвор за подкуп и престъпление по служба,

2-ма магистрати попаднаха в затвора в Ловеч за рушвет

Бивш депутат, двама магистрати и общински шеф попаднаха в затвора за корупция през последните 10 години. Според Наказателния кодекс корупцията включва над 40 престъпления - от подкуп през безстопанственост до престъпление по служба и пране на пари.

Един от знаковите осъдени е бившият депутат от ДПС Митхат Табаков. Той получи 5 г. затвор по 2 дела. Първото бе за престъпление по служба през 2009 г., когато като кмет на Дулово обявил обществена поръчка за канализация на общината, спечелена от близката до него фирма “Джеми”. Проектът бил по програма на ЕС за 28 876 258 лв. 

Другата му присъда е за подкуп от 10 хил. лв., взети от управител на “Водоснабдяване и канализация” в Дулово. Срещу рушвета Табаков трябвало да уреди ВиК - Силистра с обществена поръчка за подмяна на водопроводната мрежа в село Вокил. От 2016 г. той е на свобода.

През ноември 2015 г. Софийският затвор “подслони” бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров-Вальо Топлото за 3 г. Той също вече е свободен. Три инстанции приеха, че са харчени излишно пари на дружеството за луксозни стоки, които са минавали в графата “представителни разходи”.

От 2003 до 2006 г. Вальо Топлото разпилял над 325 000 лв. за екзотични покупки - скъпи сирена, минерална вода, сладки, алкохол, хранителни добавки, джакузи и за поддръжката на джет.

От 2015 г. килия с няколко души дели шуменският прокурор Румен Пенев. На 13 януари 2012 г. той прибрал 21 000 лв. рушвет от адвокат, за да уреди дело. Прокурорът поискал 25 хил. лв. от адвокат Найден Николов. Всичко тръгнало от клиента на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата срещу Николов било образувано производство за документна измама. Адвокатът се свързал с Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 хил. лв., като обещал срещу сумата да упражни влияние върху свой колега, на когото се паднало делото, за да не повдига обвинение. Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лв., но Николов се оплакал и прокурорът е задържан с белязани банкноти.

През 2016 г. в затвора в Ловеч се озова и бившият съдия Славчо Петков. Той беше осъден на 4 г., защото взел 16 хил. лв. от подсъдим.

Петков беше арестуван през 2010 г., след като Емил Шопов се оплакал, че съдията от Велико Търново го изнудва за 25 000 лв. В замяна Петков обещал да “оправи нещата” по дело срещу Шопов и още петима души за кражба на 10 т нафта.