Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекарят е застрелял Плъха пред гаража, крадецът не е влизал в жилището му. После прикрил следи, помагали му двама. Съпругата и двете му деца не са били в апартамента. Незаконният му пистолет все още не е намерен

Цял пълнител на незаконно притежаван пистолет “Валтер” е изпразнил д-р Иван Димитров при сблъсъка си с Жоро Джевизов-Плъха. Това е станало не в жилището на лекаря, а в гаража на двора. Крадецът не е влизал в дома на семейството и по това време съпругата му Жулиета и двете им деца не са били в жилището, както твърдеше пред всички телевизии самата жена.

Плъха не е имал съучастник, независимо че лекарят продължава да казва, че Джевизов е влязъл в имота му с още един човек.

След стрелбата по рецидивиста докторът се е опитал да прикрие следите с помощта на двама свои приятели. Тези разкрития направи на 5-ия ден от убийството пловдивската прокуратура.

“Фактите,

върху които се

упражняваха

какви ли не

политици,

колеги и журналисти, не са такива, каквито бяха изнесени. Прокуратурата никога не се е крила, а и не сме длъжни в рамките на 24 часа от разследването да оповестяваме как се развива то. Но не можем да търпим и упреците”, заяви окръжният прокурор Румен Попов.

Според него на 2 март около 1,30 ч д-р Иван Димитров е бил сам в жилището си на ул. “Лука Касъров” 4. Гледал е филм, когато забелязал, че в гаража му свети. В продължение на поне 30 минути лекарят наблюдавал подготовката на кражбата. След това със зареден пистолет слязъл в двора. Тогава последвал и сблъсъкът с Плъха.

Д-р Димитров заявил пред разследващите, че е извикал на Плъха “Стой, полиция” и е гръмнал първо във въздуха. Тогава Джевизов започнал да хвърля по него различни предмети - метална тръба, табела, нож. С един от тях уцелил лекаря в глезена.  

“Д-р Димитров

три пъти

променяше

версията си

с какво е била нанесена прорезната рана. Веднъж каза за метална тръба, после за табела, накрая твърдеше, че е нож”, обяви Румен Попов. По думите му въпросният нож не бил на крадеца, а на самия лекар. Намерен е при претърсване в дома му измит. При стрелбата единият от куршумите попаднал в гърдите на Плъха и се оказал смъртоносен.

“Изстрелът бил произведен от горе на долу, от упор. Докторът е висок около 2 м, докато крадецът е 1, 65 м. Има денивелация между входната и изходната рана”, обясни зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Апашът успял да

пробяга близо

110 метра и се

скрил до беемве

зад областната управа в Пловдив. На капака му е бил открит мъртъв около 7, 30 ч на 2 март, когато жена подала сигнал на тел. 112.

“След стрелбата д-р Иван Димитров е позвънил на свой приятел и помолил за помощ. Двамата са предприели действия по заличаване на местопрестъплението, събирали са гилзи, чистили са кръв, вместо да се обадят на 112”, заяви прокурор Румен Попов.

Той добави, че разследващите разполагат с видеозапис, на който се виждало какво прави докторът.

Лелята на д-р Димитров е чула изстрелите и излязла. Жената и приятелят на лекаря са го помолили да съобщят на полицията за случилото се, но той категорично отказал. Медикът е укрил пистолета.

На 2 март сутринта той се е обадил на друг свой приятел и го накарал да го скрие на друго място. Оръжието все още не е намерено.  

В тази къща в пловдивското село Крумово живеят в момента д-р Иван Димитров, съпругата му Жулиета и двете им деца.
В тази къща в пловдивското село Крумово живеят в момента д-р Иван Димитров, съпругата му Жулиета и двете им деца.

“Д-р Димитров е помолил съседи, които имат камери, да изтрият записите. Те обаче не са го направили. В момента видеата са приобщени към делото”, добави Румен Попов. Той подчерта, че Жоро Плъха е имал у себе си само инструменти за кражбата - отвертка и специален нож, които не бил извадил. Намерени са в дрехите му.

Докторът сам е обработил раната на крака си, получена при нападението на апаша.

Направил е опит

да изчисти

ръцете

си от барутните

частици,

но много са намерени по дрехите му.

Първоначално д-р Иван Димитров категорично отрекъл пред разследващите да има нещо общо със смъртта на Жоро Джевизов. В крайна сметка е дал обяснения за случилото се. На местопроизшествието са открити 2 гилзи и толкова проектила.

“В жилището на лекаря са намерени 17 патрона, които са държани без разрешително. 16 са за пистолет “Макаров”, обясни зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов.

По тази причина срещу доктора е повдигнато обвинение за незаконно притежаване на оръжие, за което се предвиждат от 2 до 8 г. затвор. Първото обвинение - за умишлено убийство, е преквалифицирано в причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежна отбрана. Наказанието е по-леко - до 5 г. лишаване от свобода.

“Докторът, който в момента е един национален герой, е извършил две престъпления. Мярката му за неотклонение от задържане под стража е променена в подписка не заради уличния натиск, а тъй като не са налице условия да се укрие или да извърши ново престъпление”, заяви наблюдаващият прокурор Георги Пенев.

Той подчерта, че е с 25 г. стаж и

“никога не се е

крил като мишка,

нито пък негови

колеги”

Дежурният прокурор не е имал правомощия в почивния ден да освободи лекаря.

От прокуратурата обясниха, че тепърва ще се преценява дали срещу двамата приятели на д-р Иван Димитров да бъдат повдигнати обвинения. Те могат да бъдат подведени за укривателство за извършено престъпление, обясниха юристи. Искането да бъдат изтрити записите от камерите пък било чисто заличаване на следи от престъплението.

След вестта, че лекарят е освободен от ареста, в “Столипиново”, където е живял Плъха, напрежението започнало да се покачва. Ромите се стягали да протестират - искат строго наказание за доктора.

Обвиненият: Ако аз не бях стрелял, щях да съм мъртъв

“Казаното от прокуратурата не е вярно, истината ще излезе наяве по-късно - аз не съм престъпник, аз съм лекар.” Това бяха първите думи на д-р Иван Димитров, след като бе освободен от следствения арест в Пловдив. Той се появи около 12,15 часа, чакаха го съпругата му Жулиета и един приятел. Лекарят изглеждаше разтревожен и на моменти се просълзяваше. Носеше две найлонови чанти.

“Ако не бях стрелял по крадеца, аз щях да съм мъртъв. Оставете ме, не съм добре. Съдействайте ми”, помоли той.

Д-р Димитров бе категоричен, че Жоро Плъха е имал съучастник. Разказа, че в онази нощ видял разбит гаража си и слязъл да види какво става. Там го посрещнал нападателят.  

Д-р Иван Димитров пред следствения арест в Пловдив
Д-р Иван Димитров пред следствения арест в Пловдив

“Единият от двамата замахна с нож и ме рани на две места”, каза рентгенологът и показа превръзката на глезена си. Убеден е, че ако изпадне втори път в подобна ситуация, няма да действа по същия начин.

Димитров отхвърли обвиненията на прокуратурата, че е викал приятели на помощ да заличат заедно следите от убийството. “Няма такова нещо”, каза той.

Попитан от медиите дали семейството му е било у дома в този момент, той каза: “Хора, моля ви се, оставете ме.”

Допълни, че държавата има сериозен проблем, но не уточни какъв. След това лекарят се качи в стар опел и потегли. Преди това съпругата му го разцелува. Час по-късно същият автомобил беше паркиран в двора, където е къщата на тъста и тъща му в пловдивското село Крумово. Тя е на ул. “Ивайло” 18. Там беше и аудито на лекаря.

“Откакто се случи това, колата му е тук”, каза 73-годишният Желязко Тонев. Той е дядо на Жулиета, съпругата на лекаря. Възрастният мъж категорично отричаше докторът да е в жилището, макар всичко да показваше, че е там. На адреса му в Пловдив го нямаше.

“Научих, че са пуснали Иван. Това е много радващо. Удоволствие ще е да го видя и да ми разкаже за случилото се”, каза дядо Желязко. Той призна, че в онази нощ внучката му Жулиета е била в Крумово с двете си деца, а не в Пловдив, както твърдеше през сълзи тя на първия митинг в защита на нейния мъж.

“Ако теб те нападнат, какво ще правиш? Някак трябва да се отбранява човек. Ако не е действал така, той е щял да бъде убит”, категоричен е и дядото. Той напълно оправдава лекаря.

“И аз да съм на негово място, така щях да действам. Няма ли да си защитя семейството? Ха! Иван е лекар, а не престъпник”, твърди Желязко Тонев.

Той се оплака, че м.г. и него го обрали. Дядото се тревожи, че тежки дни очакват д-р Димитров. “Дано се справи. Всеки ден плача за него. Възхитен съм от хората, които го защитават”, каза възрастният мъж.

Адвокатът на лекаря Георги Кутрянски: Обвинението за превишаване на неизбежната отбрана може да отпадне

При разследването може да се установи, че няма превишаване на неизбежната отбрана и това обвинение да отпадне. Тогава ще остане единствено второто - за незаконно притежаване на оръжие. Така адвокат Георги Кутрянски, защитник на д-р Иван Димитров, коментира пред “24 часа” развитието на случая. По думите му безспорен факт е, че клиентът му е бил нападнат от крадеца и затова е стрелял. Още в началото на разследването е било ясно, че не е извършено умишлено убийство.  

Адвокат Георги Кутрянски
Адвокат Георги Кутрянски

“Д-р Димитров няма задължение да се обажда на полицията. Не е вярно, че в продължение на половин час е наблюдавал как Жоро Плъха се подготвя да краде в гаража му”, добави адвокат Кутрянски. Той потвърди, че във фаталната нощ медикът е бил сам в дома си. Тъй като правели ремонт, съпругата му Жулиета и двете деца временно живеели при родителите в пловдивското с. Крумово. Според адвокат Георги Кутрянски определената мярка за неотклонение подписка е правилна: “Няма опасност д-р Иван Димитров да се укрие или да извърши ново престъпление. Той е с постоянен адрес, работещ, със семейство, за което се грижи.”

“Подписката е най-леката мярка. Лицето е задължено да уведомява полицията единствено, ако напуска пределите на града или сменя адреса си”, каза защитникът. Той добави, че същата мярка за неотклонение има и банкерът Цветан Василев в Сърбия.