Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всеки си има любими храни, но понякога го обзема непреодолимо желание за нещо различно. То може да е поради недостиг на определени вещества.

На някои им се дояжда шоколад. Те искат да се ободрят, да повишат концентрацията си и да се отърват от стреса. Сладко обича всеки, който работи много или пък има проблеми с нервите. Обяснението е, че глюкозата участва в синтеза на адреналин - хормона на стреса. При стрес захарта бързо се изразходва и на човек му се прияжда парче торта или шоколадов десерт, за да попълни запасите си и да нормализира кръвната си захар.

На други току им се прияждат млечни продукти като сирене, извара, кисело мляко. Това може да издава недостиг на калций или на незаменими аминокиселини като лизин, левцин и триптофан.

Потребността някоя жена да хапне нещо солено не означава, че е бременна. Страстта към кисели краставички или домати може да е заради инфекция на пикочно-половата система – цистит, простатит или друго възпаление. Но може и да е знак, че на организма не му достигат хлориди, едни от най-важните електролити.

Ако човек налита на пържен сафрид, може да е поради недостиг на омега-3 мастни киселини, които се съдържат и в ядките, авокадото, яйчния жълтък. Ако пък му харесват кисели храни и яде лимоните без захар или полива ястията с много оцет, това сигнализира за нарушен алкално-киселинен баланс в тялото. Не са изключени и проблеми с жлъчката или черния дроб. А може на тялото да не му достига витамин С. Това често се случва при простуди.

Когато човек се хвърля на горчиви храни, обяснението е, че наскоро е преживял някаква интоксикация.

Пристрастеност към люти храни като горчица, хрян, лют пипер говори за ленивост на стомаха. Лютото и подправките стимулират храносмилането. Но може и да е заради нарушен липиден обмен и повишено ниво на лошия холестерол.

Пикантните храни чистят кръвоносните съдове, но и дразнят лигавицата на стомаха. Апетитът за ядки, грах или фасул означава, че тялото има нужда от витамини от групата В. Това важи особено за хората, постоянно подложени на стрес, както и за прекаляващите с алкохола.

Желанието да се люпят семки издава дефицит на витамин Е. Случва се на страстни пушачи.

Тези, които обичат да ядат печените картофи с кората, домати и банани, сигурно страдат от дефицит на калий. Нивото му пада в стресови ситуации или когато се пият диуретици. Симптомите са липса на апетит, сънливост и апатия.

Суровото зеле привлича всички, които имат проблем със стомашно-чревния тракт. В него има влакна, които нормализират работата на червата.

Пристрастието към морски дарове

и маслини

може да говори за недостиг на йод и за проблем с щитовидната жлеза.

Тези, които не могат без ябълки, да се проверят за анемия с дефицит на желязо. Възможен е и висок холестерол, тъй като пектинът, калият, фосфорът и магнезият в ябълките го снижават.