Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бандитите са арестувани чак в Ихтиман.
Бандитите са арестувани чак в Ихтиман.

Единият дирен за точене на банкови карти в Индия през 2013 г.

5-има души бяха задържани, след като взривиха банкомат в София, а полицията ги гони чак до Ихтиман. Сред арестуваните са известният автокрадец Иван Янински-Шумахера и съратникът му Юлиян Ценев-Байката.

Бандата взривила банкомат на ул. “Рожен” 36, близо до пазара “Илиянци”, около 5,15 ч сутринта. Използвали газ, за да отворят машината.

При взрива няма пострадали хора. Собственикът на цветарския магазин, където е бил монтиран банкоматът, обясни пред bTV, че ще трябва сам да покрива загубите, тъй като обектът не бил застрахован. Взривът изпочупил витрините му. Освен това мъжът ще трябва да бракува стока, предвидена за 8 март.

Петимата бандити вероятно са знаели, че са следени, защото част от парите останали разпилени по пода на магазина. Само минути след сигнала апашите били подгонени от полицаи от СДВР, служители на спецотряда “Кобра” и Главна дирекция “Национална полиция”.

Последвала гонка, която продължила чак до Ихтиман. “Имало е преследване, но не е имало инциденти”, обясни вътрешният министър Валентин Радев. (Виж карето долу.) Бандата е задържана близо до дома на един от арестуваните Николай Лафчийски-Лъвчето.

По неофициална информация взривеният банкомат е бил зареден преди дни със 17 000 лв. Предполага се, че голяма част от тях са били изтеглени и за бандитите не са останали много.

У задържаните

имало пари,

но вчера не бе съобщено колко точно е задигнатата сума.

Колата, с която са бягали петимата, най-вероятно е крадена. Тя е била без регистрационни номера. За лидер на заловената банда се смята Шумахера, който е в топ 3 на най-оборотните автокрадци в страната. 

Иван Янински е сред най-оборотните автокрадци в страната.
Иван Янински е сред най-оборотните автокрадци в страната.

Той има над 50 криминални регистрации и висящи дела.

За последно бе задържан за хулиганство на пътя до Ябланица преди година. На 8 март м.г. шкодата, в която се возел Шумахера, и бус на търговец опитвали да се избутат от пътя. На бензиностанцията около злемлището на Ябланица обаче имало патрулка и двете коли спрели. Шумахера и търговецът хукнали да се оплачат на униформените - всеки твърдял, че другият го е блъскал и му е препречвал пътя. Буйният Янински дори ударил търговеца пред очите на полицаите. При последвалия конфликт било извадено оръжие, но до стрелба не се стигнало. Янински бе обвинен за хулиганство на пътя и прекара няколко месеца в ареста.

Най-известната му

кражба е на

аудито на

Младен

Михалев-Маджо През 2016 г. Янински задига колата и я оставя в гараж с цел да я продаде в чужбина. Когато обаче разбира, че е собственост на Маджо, отива и сам се предава в СДВР.

В занаята с кражби на коли влиза още през 1999 г., когато е едва 15-годишен. Учител му е Радослав Цурковски-Чичо Цък. Шумахера краде най-често аудита и беемвета. Не е ясно кога се е преориентирал към взривяването на банкомати, вероятно е станало след излизането от ареста за хулиганството в Ябланица.

Аверът му Юлиян Ценев почнал да му помага в кражбите на коли преди около 2 години. Неговото досие води началото си от 2010 г., когато е арестуван за точене на банкови карти. В бандата имало военен и затова делото е поето от военната прокуратура. Ценев излиза от ареста бързо и не се явява на делото, по което всички други вече са осъдени. 

Юлиян Ценев бе издирван в Индия за скиминг.
Юлиян Ценев бе издирван в Индия за скиминг.

През 2013 г. Ценев и приятелят му Калин Иванов са обявени за издирване от Интерпол с червена бюлетина заради източване на банкови карти. И до днес снимките им стоят на страницата на международната полицейска организация. Не е ясно кога точно Байката се е завърнал у нас и как се е сближил с Янински.

Предстои прокуратурата да повдигне обвинения на бандитите.

Валентин Радев: По тях имаше пръски от боята в устройството

Задържаните нямат общо с другите престъпни групи, заяви вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти в парламента вчера по повод обира на банкомата в кв. “Илиянци”.

“Може би са правили и опити преди това. Лицата са познати на службите. Имало е преследване, но не е имало инциденти”, обясни Радев. И допълни, че по време на задържането им по тях дори е имало пръски от кутийките с боя, които се слагат и по-късно се разпръскват върху парите при кражба.

“Повечето от тях имат криминално минало. Не са от най-големите престъпници, но добре, че ги хванахме. Да свикват и другите - рано или късно ги хващаме”, категоричен бе той.

“Видял съм какви са нарушенията на командира Георги Гайков, има нарушения и надолу по веригата. Ще бъде наказан от мен с неповишаване в следващо звание”, обясни още Радев по повод изпратено до него писмо от майката на загиналия командос Емил Шарков с въпрос дали ще предприеме мерки срещу командира на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков.

Той си остава там, може би ще направим някакво преструктуриране, допълни още министърът.

Още търсят един от обирджиите в Сапарева баня

Полицията продължава да издирва четвъртия заподозрян за взрива на банкомата в Сапарева баня на 9 ноември м.г. Тогава около 3,20 ч бе взривен банкоматът на офиса на банка ДСК на ул. “Княз Борис I”.

Полицията започна гонка на бандитите. Организирана бе мащабна акция по издирването им в района на пернишкото с. Боснек, претърсена бе гората наоколо, намерен бе изоставен джипът в дере и бе заловен 34-годишният Господин Динев. Той е обвинен като помагач на останалите трима бандити, като ескортирал с “Фолксваген Кади” другите, измъкнали се с БМВ.

За национално издирване бяха обявени извършителят Тодор Богданов, Кирил Микев-Свещичката, на 35 г., и Красимир Йорданов-Джонката, на 40 г.

Последните двама бяха спипани на 22 януари т. г. в Перник. Те се придвижвали в кв. “Църква” с кола и полицейски патрул се опитал да ги спре. Те спрели колата на около 150 м от униформените. Слезли и побягнали, като прескачали огради и бягали през дворове на къщи. Единият е хванат на улицата, а вторият - докато се опитвал да се скрие в р. Струма. Според обвинението те взривили вратата на устройството със сгъстен газ, а Богданов е прекият извършител на обира. Четиримата се опитали да отмъкнат касетата на банкомата, в която имало 34 800 лв., но успели да задигнат само 8700 лв.

Тримата са с в ареста. Разследването още не е приключило.