Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теменужка Петкова и Гинка Върбакова  СНИМКА: Десислава Кулелиева
Теменужка Петкова и Гинка Върбакова СНИМКА: Десислава Кулелиева

Започна съвместното заседание на eнергийната комисия и на комисията за контрол на специалните служби, на която ще се обсъжда сделката за активите на ЧЕЗ, както и резултати от проверките на КЗК, ДАНС, КЕВР, НАП, Държавна агенция на разузнаване. В зала "Изток" на парламента дойде и собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова, която бе поканена от председателя на енергийната комисия Делян Добрев. 

Преди да открие заседанието, Добрев прочете писмо на "Инерком", в което компанията благодари за поканата, но помоли, когато се обсъждат въпроси с активите и транзакциите по сделката, това да бъде само пред хора, които имат служебна конфиденциалност. Депутатите гласуваха втората част на заседанието да бъде закрита. Преди минути в заседанието се включи и председателката на НС Цвета Караянчева.

Съвместното заседание на двете комисии беше по обща инициатива на Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

По-рано днес Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова атакува по време на изказването си на съвместното заседание на 2 парламентарни комисии лидера на БСП Корнелия Нинова. Един лидер на политическа партия бе задал въпроса: "Как Гинка от Пазарджик на 43 години може да си купи ЧЕЗ?". А мога и аз да върна въпроса в същия стил: "Как една млада дама от село Крушовица на 28 години може да си купи "Техноимпекс?".Тази реплика на собственичката на "Инерком" взриви групата на депутатите на БСП, които поискаха от председателстващия Делян Добрев да внесе ред в заседанието.

В началото на заседанието първо думата бе дадена на Върбакова, която в доста остър стил заяви, че "Инерком" и самата тя са били обект на откровени лъжи и тиражирани инсинуации, че заедно с адвокатите си щяла да прегледа всички, според нея, неистини.

Няма да допусна да ме превърнат в марионетка, заяви тя. Да се тиражират слухове, че сме поставени лица или че участваме в схеми за придобиване на активите на ЧЕЗ-България. Такива неща ще трябва да ги докажат в съда, заплаши Върбакова, което накара депутата от БСП Румен Гечев да призове председателстващия и да припомни, че Върбакова се намира в парламента и не трябва да си служи със заплахи.

Върбакова обаче продължи, че подобни лъжи обслужвали интересни на влиятелни кръгове и на конкуренти, които не са успели в сделката. Тя уточни, че не са търсели нито един български политик, едва тази сутрин се запознала с премиера Бойко Борисов. Отново повтори, че е съгласна държавата да се включи в сделката, така че тя да има контрол и гражданите да бъдат спокойни. Затова обаче трябва да се водят разговори с продавача ЧЕЗ, тъй като в договора имало клауза за дългосрочна промяна за собствеността.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК.

                                                                                                                                      

Гинка Върбакова  СНИМКИ: Десислава Кулелиева
Гинка Върбакова СНИМКИ: Десислава Кулелиева
   
Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова
Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова
 
Делян Добрев
Делян Добрев