Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската банка за развитие не е кредитирала, нито отпускала банкови гаранции на "Инерком". Нито 1 лев не е ангажиран с такава сделка. Не са внасяни дикументи, не са правени дю дилиджънс, нито анализи - не е разглеждани нищо.

Това заяви шефът на ББР Стоян Мавродиев на дискусията за сделката за ЧЕЗ, която тече в момента в Народното събрание. "Пред такъв казус ББР не е била поставяна", отсече той. И препоръча депутатите да спрат да спрягат кредитната институция, защото тези спекулации вредят на имиджа й. Нито веднъж премиерът Борисов не е влияел на която и да е сделка, категоричен е Мавродиев.

Надзорен съвет на ББР одобрява всяка сделка над 5 милиона лева, напомни той.

ББР е общувала с ЧЕЗ по други въпроси, не и за сделката. Имало е само едно писмо от "Инерком" дали банката може да осигури рефинансиране. На което от ББР отговорили, че това става след решение на надзора. Така или иначе, нищо не е било задействано. Това било само неангажираща комуникация - ББР имала стотици такива писма в практиката си. Няма нито лист за финансиране на "Инерком", категоричен е шефът на банката.

Мавродиев току-що разкри, че е изненадан от манипулацията, извършена от борда на ЧЕЗ, с която заблудили и чешкия премиер.

Кого уведомихте, че сте издал такова писмо? Това е банка за малки и средни предприятия. Колко такива писма сте издали през 2017 г.?", попита депутатът от БСП Румен Гечев. "Не е информиран премиерът, нито принципалът. Надзорът и УС са запознати. Това писмо има нулева правна валидност", отвърна Мавродиев.

Гледайте на живо ТУК.