Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Иванов, КЕВР  СНИМКА: Авторката
Иван Иванов, КЕВР СНИМКА: Авторката

Заемът от Международна банка, с който "Инерком България" ще плати на ЧЕЗ бизнеса й у нас, няма да се изплаща през цената на тока. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг по повод сделката за ЧЕЗ. Няма да бъдат признати като разходи в цената на тока и лихвите по въпросния заем.

Председателят на регулатора обяви, че КЕВР може да провери сделката само при два случая - ако се продава обособена част от лицензирано дружество и ако при сделката се залагат изцяло или частично материални активи, с които дружеството изпълнява лицензионната си дейност.

Както Върбакова заяви в интервю за "24 часа", при заема от банката ще бъдат залагани акции на дружеството, а не материални активи. Иванов заяви, че в такъв случай комисията няма правомощия по закон да извършва проверка. Такива правомощия имат други институции. Ако бъде финализиран договорът за продажба обаче, КЕВР ще има значителни права за превантивен, текущ и последващ контрол на дружеството, за да се осигури сигурност на доставката на качеството на електроенергията. 

Той припомни, че на 1 юли приключва текущият регулаторен период за дружествата на електроенергетиката, а до 31 март ще трябва да подадат заявления за цени в КЕВР, включително и бизнес планове за следващия програмен период, така че предстои пълен анализ на дейността на ЧЕЗ през изминалите 2 години, както и проверка дали са извършвани инвестиции, каза Иванов.