Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болно гърло се лекува и с подръчни средства. Те са не по-малко ефикасни от ярките, ароматни и “вкусни” хапчета и сиропи от аптеката.

Гаргара със солен разтвор намалява отока на лигавицата и секрецията на слуз. Освен това солта убива бактериите. В чаша топла вода разтворете 1/2 ч.л. сол и изплаквайте гърлото с нея през 3 часа.

Още по-силен ефект има добавянето на 1/4 ч.л. сода за хляб към разтвора.

Медът в чист вид или разтворен в чая помага при ангина Той сваля температурата, възпалението и убива бактериите в гърлото. Заменя парацетамола, аспирина и други лекарства за простуда. Облекчава и кашлицата.

Кокосовото масло и зехтинът също помагат при инфекции, като намаляват болката и възпалението. Маслото омекотява слизестите обвивки в гърлото и облекчава гълтането. Може да се добави 1 ч.л. в чая или да се изяде. Но само 1-2 пъти дневно, защото има силен слабителен ефект.

Болното гърло има нужда от 1-2 дни почивка. Това означава да се говори малко, да не се вика, да не се пее. Лигавицата често да се овлажнява. Ако е пресъхнала, бактериите се размножават по-бързо.

Тилчецът (гръцки сминдух) е полезна подправка в сезона на настинките. Действа срещу бактерии и гъбички. Влиза в състава на кърито и други ароматни смеси като чубрицата. Отвара от тилчец лекува ангина, като се прави гаргара или се пие. Но не от бременни.

Подобни свойства имат карамфиловите пъпки и канелата. Слагат се в чая или се прави гаргара с тях.

Отварата от лайка бързо лекува ангина. Полезни са и инхалациите с лайка за отпушване на носа. Същото действие имат и отварите от невен, ехинацея, градински чай и сладък корен.

Чаят от мента освежава дъха, но тя отлично лекува и ангина. В нея се съдържа ментол, който втечнява храчките и успокоява кашлицата. С чая може да се прави и гаргара.

Джинджифилът е мощно антибактериално средство. Чаят от сушен или пресен джинджифил се пие с мед. Подходящ е и за гаргара.

Ябълковият оцет е със силно антимикробно действие, втечнява секретите и стопира развитието на бактерии. В чаша топла вода се сипва 1 с.л. оцет и се прави гаргара. Може да се разтвори и лъжица мед. Гърлото се изплаква с 1-2 глътки, третата се гълта на всеки час по 1-2 пъти.

Лимонът преборва простудата с

витамин С

и антиоксидантите в сока му. Той увеличава слюноотделянето, овлажнява и чисти гърлото от слуз. Ако няма остра болка в гърлото, добре е да се смуче парче лимон и после да се изяде. Когато има болка, гърлото се плакне с вода с лимонов сок.

Гърлото се чисти с водка или с ракия, които ще унищожат микробите. За гаргарата в чаша топла вода се добавят 2-3 с.л. от алкохола.

Близалките и бонбоните за смучене са доста популярни при болно гърло. Те повишават слюноотделянето, а слюнката чисти лигавицата от микроби. Ментовите бонбони притъпяват болката, но ефектът им е краткотраен.

В сезона на настинките ръцете да се мият често и при кашляне и кихане да се слага маска или кърпичка на устата, за да не се пръскат вируси във въздуха.

Освен чай и кафе да се пият повече вода с резени лимон в нея, сокове и компоти. Да се избягват студените газирани напитки.

Още по темата четете във в. "Здраве без лекарства".