Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ники Кънчев като водещ на "Стани богат"  СНИМКА: АРХИВ
Ники Кънчев като водещ на "Стани богат" СНИМКА: АРХИВ

Интелектуалната игра е подходяща за обществената телевизия, а интересът към нея расте и по света, каза Константин Каменаров

“Стани богат” - легендарната тв игра, популярна по цял свят, отново се връща на малкия екран, но по БНТ, обяви генералният директор на телевизията Константин Каменаров пред “24 часа”.

“В нашата телевизия е подходящо да има такъв тип интелектуално развлечение, което е и познавателно. Още повече че има световна тенденция към ръст на точно този вид познавателни игри”, обясни Каменаров. Той разказа как на последния телевизионен пазар в Кан големите производители на забавно съдържание са предлагали над 40 игри, създадени на основата на “Стани богат”.

Състезанието ще започне да се излъчва скоро по БНТ, вероятно

още напролет ще

стартират

снимките му

и дебютът му ще е преди летния сезон.

Най-голямата промяна в играта освен факта, че вече няма да е по Нова тв, е, че ще има нов водещ. Ники Кънчев - единственият водещ досега, безспорно беше емблемата на “Стани богат”. Заслугата това да стане една от най-обичаните тв игри до голяма степен е негова.

Той обаче е лице на “Биг Брадър” по Нова тв, а и продуцентската компания на Нико Тупарев - “Олд скул”, която досега снимаше играта, вече не притежава лиценза за нея. Това беше единичен случай у нас, когато продуцент е взел лиценза, тъй като разрешителните за повечето формати обикновено се купуват от телевизиите.

Прецедентът вече не съществува, тъй като сега БНТ също е купила лиценза за “Стани богат” от “Сони”.

Представители на

компанията ще

дойдат у нас

другия месец,

за да консултират производството. Дотогава трябва да бъде избран новият водещ, за да бъде одобрен и от лицензодателя.

Много вероятно е изпълнителен продуцент на играта отново да е Тупарев и компанията му заради опита, който имат. Досега само негов екип е снимал предаването.

“Стани богат” стартира у нас на 12 май 2001 г. и с прекъсвания се излъчва до 30 май 2014 г. все по Нова тв. Медията спира играта отначало с обяснението, че тя няма да се излъчва всеки сезон, а по-късно с твърдението, че рейтингът ѝ не е достатъчен, за да остане в програмната ѝ схема. Обратно на пийпълметричните данни зрителите обаче продължават да я харесват и да я очакват. “Стани богат” ненапразно е най-успешната тв игра в световен мащаб от появата си на 4 септември 1998 г. в Англия. Създава я британската компания “Селадор”. Шоуто е много гледано най-вече защото изпитва интелектуалните качества на участниците си, а не задава тъпи въпроси и няма имиджа на елементарна лотария. Същевременно запознава аудиторията с интересни факти от човешкото знание. Фразата “Въпрос за 1 милион” отдавна е влязла и в градския речник, когато е нужно да се онагледи нещо сложно и разбираемо само за шепа познавачи.

Навремето след свое участие Любен Дилов-син каза, че това е игра, за която се подготвяш цял живот, няма как за няколко дни да научиш всичко от световното знание, за да станеш победител.

Нагледно това бе показано от режисьора Дани Бойл във филма му “Беднякът милионер”, спечелил “Оскар”. В него на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Мумбай, който успява да отговори на всички въпроси. Те според правилата на играта се усложняват с всяко следващо ниво дотолкова, че всеки победител в “Стани богат” става национално известен заради знанията си.

Стартът на “Стани богат” по БНТ е част от новата програмна схема на обществената телевизия. БНТ обяви и конкурс за нови предавания. Предложения се събират до 30 март 2018 г.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров си направи селфи с Ед Шийрън, с когото се засече в Берлин.  СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров си направи селфи с Ед Шийрън, с когото се засече в Берлин. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ