Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Колева
Проф. Радка Колева

Проф. Радка Колева, дългогодишен директор на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, е настояла да бъде кремирана, когато си отиде. Тя издъхна тази нощ. Преди 20-ина дни е влязла в болница за изследвания. Оттам я изписали и вкъщи за нея се грижели племенниците й. Преди години проф. Колева претърпя онкологична операция, мина и през химиотерапия. Изглеждаше добре, мнозина се надяваха, че е надвила болестта. 

Винаги е изглеждала перфектно, а отношенията й с хората бяха образец на възпитан и ерудиран човек. Няма такъв, който я е помолил за услуга, и да не е откликнала. Усмихната и сърдечна, тя си е знаела какво й е, казват нейни близки. Колева изпрати мъжа си рано, а синът й загина нелепо. Остана сама.

Два мандата беше общински съветник в началото на 90-те - най-свирепите години на конфронтация. Макар да беше избрана с листата на БСП, тя никога не влезе в разпри и скандали с опонентите. Винаги балансирано се изказваше. Дори при яростните дебати през 1996 г., когато местният парламент взе решение да бутне паметника на Альоша, Колева не се включи в общата разправия. А в типичния за нея възпитан тон каза: "Альоша ще надживее всички ни!".

Целият й живот е минал в Народната библиотека "Иван Вазов", на която беше дългогодишен директор. Оглави институцията в средата на 80-те години на миналия век и се пенсионира в нея през 2010 г. Успя да я извиси и развие. Минала е през всички длъжности. Автор е на книги, голям познавач и специалист по библиотекознание. Почетен гражданин е на Пловдив.

След поклонението в неделя от 11 часа тленните й останки ще бъдат транспортирани за София, за да бъде изпълнено нейното желание.