Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на спасителя от Лим Сафет Баличевац на официална церемония в Гербовата зала.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на спасителя от Лим Сафет Баличевац на официална церемония в Гербовата зала. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Сафет Баличевац: Децата ми ме питаха защо не съм спасил всички

“Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе си заради живота на другите.”

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи за българско гражданство на Сафет Баличевац. Той е един от спасителите при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., отнела живота на 12 деца от Свищов. Спасени бяха 38 души.

Йотова пожела на Баличевац “да бъде и да остане истински българин, какъвто е бил и досега”.

“Никога няма да забравя невинните деца, чийто живот беше отнет от една нелепа случайност”, каза Баличевац на български. Той имал силна връзка с хората от Свищов, а и с много други българи - чувствали се като роднини.

Очаква българското гражданство да промени живота му - искал със съпругата си и двете им деца да отидат в Европа, където да живеят по-добре. Той работи в строителството.

Бях млад, не съм мислил изобщо, отвърна на въпросите страхувал ли се е в онази нощ за собствения си живот. Децата ми - на 10 и на 6 г., обаче ме питат как не съм успял да спася всички, разплака се той.

Другите 4-има спасители от Лим вече имат БГ документи за самоличност. Баличевац се забавил с процедурата, защото нямал възможност да покрие разходите по молбата за гражданство. Чрез нашите институции му е оказана подкрепа.