Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мароканецът Нофал Захри беше доведен под засилена охрана с пранги и белезници.
Мароканецът Нофал Захри беше доведен под засилена охрана с пранги и белезници.

Оставиха го за 90 дни зад решетките, ако не дойде искане за екстрадиране, ще го пуснат

Втора серия в пловдивския апелативен съд се разигра с арестувания мароканец Нофал Рашид Захри, след като гледането на мярката му преди обяд беше изместена заради липса на преводач и служебен защитник. Единият отнесе 500 лева глоба, а адвокатът - 1000 лева заради неявяване.

В помощ на заподозрения за връзки с ИДИЛ Захри дойде друг служебен защитник, както и втори преводач от арабски. Двамата половин час си говориха в съдебната зала и накрая не се разбра какво си казаха. По обърканите думи на преводача задържаният мароканец първоначално бил поискал да остане в ареста 90 дни, а после се коригирал на 40.

Тройният съдебен състав не уважи жалбата на Нофал Захри да го освободи. Той му удължи ареста на 90 дни. В този срок, ако Мароко изпрати искане до България за екстрадиране, заподозреният джихадист ще бъде върнат в родината си. Там го заплашвал затвор до 30 г., тъй като е обучавал бойци за ИДИЛ и пренасял оръжие в Сирия, както и кола с взривове. Ако в рамките на този срок не постъпи такова от Рабат, Захри ще бъде освободен.

Чужденецът е обявен за международно издирване от Мароко за терористична дейност. Той е бил заловен на 13 януари на българо-турската граница в опит да я премине с фалшиви документи, представяйки се за емигрант.

Решението на пловдивския съд е окончателно.