Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Захариев-Джон Терориста е задържан от септември 2016 г.
Иван Захариев-Джон Терориста е задържан от септември 2016 г.

2. г. и половина да лежи в затвор българинът с австралийски паспорт Иван Захариев-Джон Терориста, защото дошъл у нас да се учи да стреля с автомат, за да стане терорист. Това реши състав на апелативния спецсъд с председател на Даниела Росенова, отменяйки присъдата на Джон на първа инстанция от 4 г. затвор.

Решението на съда все още не е публикувано заради забрана в закона.

Прокурор от апелативната спецпрокуратура искаше най-тежкото наказание от 8 г. затвор за 22-годишния Джон. Младежът, който е задържан от 2016 г., е подсъдим по първото дело у нас за обучение в тероризъм. Той дошъл в София от Мароко през 2016 г. и отседнал в апартамента на баща си в кв. „Хаджи Димитър“.

Според прокуратурата Джон посещавал стрелкови клуб “Левски” в София и “360 градуса” в пловдивското село Войводино от 4 юли до 19 септември 2016 г. Там се учил как да стреля с „Калашников“. По време на тренировките искал да е по-близо до мишената. Апелативните съдии обаче установяват, че Джон е ходил на стрелбищата до август, а не до септември, научи „24 часа“. Това е един от аргументите за по-лекото наказание.

За контакти на Джон с терористи се говори през 2013 г., става ясно по делото. Тогава той отишъл в Сирия и свързал се с терористична групировка, която се борила срещу сирийския президент Башар Асад. Оттам обаче го върнали, тъй като не бил подготвен за стрелба.

Адвокатът на Джон Христо Ботев е на мнение, че в Сирия подсъдимият е контактувал с бойци от Свободната сирийска армия, която не е обявена за терористична организация за разлика от ИДИЛ.

В решението си апелативните магистрати поставят акцент и на възрастта на Джон. Те обръщат внимание и на това, че майка му, която живее в Австралия, е болна от рак. Миналата година почина бащата на Джон Светломир Захариев (82 г.). Мъжът се бе върнал в София от Сидни, за да е със сина си по време на делото. 

Решението на апелативния спецсъд не е окончателно и може да бъде оспорено пред Върховния касационен съд.