Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марк Макморис се удря в дърво по време на екстремен сноуборд, но впечатли света с рекордно бързото възстановяване от жестоките счупвания

В един мразовит мартенски ден на 2017 г. канадският сноубордист Марк Макморис лежи в дебелия сняг, стене от болка и очаква някой да дойде да го спаси. Зле преценен скок по време на сноуборд го е запратил в дънера на дърво. Марк чупи 17 кости и в продължение на час чака спасителния хеликоптер на прага между живота и смъртта.

Историята лесно можеше да завърши с трагичен край, както се случва с десетки екстремни любители на зимните спортове извън очертаната и обезопасена писта. Вместо това 11 месеца по-късно милиони зрители по света станаха свидетели на едно от най- вдъхновяващите завръщания в спорта.

Марк водеше във временното класиране след първите две спускания. В третото бе изпреварен от шампиона - американеца Редмънд Джерард, и от своя сънародник Макс Перът. Въпреки това Марк Макморис стига до олимпийския подиум за втори път, след третото си място на олимпиадата в Сочи. Едва слязъл от стълбичката, той си спомня в интервю пред "Си Ен Ен" къде е бил преди по-малко от година:

"Не прецених добре скока си и се ударих странично в ствола на едно дърво, поне 10 метра над земята. Веднага осъзнах, че съм се потрошил целият и че нещо вътре в мен не е наред.

Мислех си, че умирам. Лежах, чаках хеликоптерът да пристигне и си мислех как никога повече няма да карам сноуборд."

За екстремното каране в планината Марк и компанията му били добре подготвени. Брат му и приятелите, които го придружавали този ден, имали сателитен телефон и много добре знаели какво да правят при такъв инцидент. Те реагирали светкавично и извикали хеликоптера, който откарал канадския сноубордист в болницата. Там лекарите го поставили в изкуствена кома. Травмите му били страшни - счупена челюст, счупена ръка, счупени ребра, колабирал бял дроб и разкъсан далак. Последвали две успешни операции, които извадили сноубордиста от смъртната опасност. Лекарите очаквали месеци мъчително възстановяване. И тогава второ чудо помогнало на Марк - той се възстановил изключитено бързо и само 12 дни след операциите бил изписан от болницата. 6 месеца по-късно, с началото на новия зимен сезон в Канада, той отново карал сноуборд, а в неделя - отново стана олимпийски медалист.

Канадецът си припомня ясно пред "Си Ен Ен" секундите след края на състезанието в неделя: "Първоначално бях малко разочарован, че в последния момент съм изпуснал първото място. После видях радостта на родителите ми и си спомних къде бях преди по-малко от година. Казах си: "Човече, ти си голям щастливец!"

Дисциплината сноуборд слоупстайл включва любимата част на Марк в карането - скокове, въздушни трикове, пързаляне върху релси. При нея адреналинът е максимален, но с него идва и сериозната опасност. Тежките инциденти не са необичайни за сноубордистите, които се чувстват най-добре във въздуха или по стръмни необработени планински склонове. А Марк Макморис е един от най-безразсъдните бордисти. Едва 24-годишният канадец има десетки медали от зимните екстремни игри. Той е първият сноубордист, успял да изпълни заден троен винт 1440. Този скок се прави, като бордистът хване дъската си с една ръка след скока, докато се завърти 4 пъти по 360 градуса към гърба си и веднъж през глава. Това го превръща в легенда на екстремните зимни спортове. Но подобни изпълнения имат и своята често доста висока цена. Около година преди да претърпи почти фаталния си сблъсък с дърво,

Марк Макморис чупи бедро при опит да изпълни сложен скок по време на състезание в Лос Анджелис. Въпреки това през август същата година Марк отново прави това, което обича най-много - кара борд и снима видеа за екстремната верига "Екс геймс". Възстановяването му от две поредни изключително тежки контузии го превръща преди всичко във вдъхновение за феновете:

"Страхотно е как хората споделят историята ми. Разбира се, първоначално съжалявах за това, което ми се е случило. Сега обаче съм щастлив, че съм го преодолял и в същото време - помогнал на други като мен с примера си. Това да вдъхновяваш другите е нещо по-велико от всяко лекарство и всяка победа!"

За канадеца бронзовият медал слага точка на последните кошмарни 11 месеца. Той не просто вече има втори олимпийски медал, но е и един от основните фаворити в дебютиращата на олимпиада дисциплина в сноуборда "Биг еър". Състезанието е в сряда на 21 февруари, а Марк Макморис влиза в него с най-добри резултати от тестовите скокове. Плановете му са след ПьонгЧанг да се завърне на склона в Канада, където щеше да изгуби живота си:

"Всъщност, като се замислите, аз изобщо не трябваше да съм тук. Явно съм голям щастливец. Благодаря на Бог и на лекарите за олимпийското чудо, което сътвориха! Ще продължа да карам."