Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Машините ти сервират напитки, показват прогнозата за времето и рисуват картини.

Малки роботчета, които съобщават прогнозата за времето, преводачи, направени от пластмаса и метал и машини, които се състезават вместо хора. Олимпийските игри в ПьонгЧанг си обещаха да са най-технологичните до сега и определено пренаписаха историята, включвайки доброволци с изкуствен интелект.

Определено роботите на ПьонгЧанг бяха тези, които завладяха сърцата на спортистите и гостите в корейския град още със слизането им от самолета, а домакините успяха да се изфукат с това, колко технологично напредна ли са.

На Международно летище "Инчон" в Сеул, веднага след като делегациите слизат от самолета са посрещнати от малко кръгло роботче, подобно на BB-8 от "Междузвездни войни" с екран, вместо лице, което ги пита "Къде искате да отидете". Натискайки бутона "Бюрото на Олимпийските игри ПюнгЧанг 2018", от се завърта и ги отвежда право към желаната дестинация.

Близо 85 робота от 11 вида, включително и гидовете от летището са "доброволци" на игрите в ПьонгЧанг обслужват спортистите. Всички струват общо 1,5 млрд. долара. Те чистят, предоставят информация за града и обстановката, сервират напитки, а някои имат, ако си достатъчно смел да ги отвориш, могат да те наградят с бисквитка. Също така, преди дни, хуманоидите си проведоха и състезание по ски, което притесни атлетите на пистите -

дали случайно и техните работни места няма да бъдат завзети от дроидната революция?

Едно от тези работни места със сигурност бе жертвано, за да може хуманоидът HUBO, който по принцип се използва за спасителни мисии, да пробяга няколко метра, носейки факлата с олимпийския огън. Той дори разби стена, за да покаже колко добър е в ролята си на пазач на човешки животи, преди да предаде щафетата на следващия атлет.

Любим на посетителите на Олимпиядата и на атлетите стана роботът чистач, който също наподобяваше герой от междузвездни войни, а именно, небезизвестният R2-D2. Социалните мрежи бяха заляти с клипчета на машината, която просто си върши работата, докато всички й се възхищават и искренно се забавляват на факта, че тя е програмирана така, че да не ги прегази.

Роботите чистати изобщо не се нуждаят от човешка намеса и използвайки своите камери, почистват територията за която са програмирани и самостоятелно се връщат в залата си за презареждане.

Друга малка машинка, която впечатли посетителите, прожектира на земята пред себе си часа, прогнозата за времето и новините и то, докато радва ушите с приятна корейска музика. Техни колеги допълват работата им, като превеждат на туристите информация на 900 езика, включително и на български, въпреки че малко се затрудняват.

Вниманието от златните медали пък отвлякоха шепа хуманоиди, които не бяха възпрени от силния вятър за разлика от скиорите и си спретнаха първото по рода си състезание по ски между роботи. Изискванията към тях бяха да са високи минимум 50 сантиметра и да имат два крака, колена и щеки. Е, атлетите могат да си отдъхнат, защото металните човечета не са толкова добри в ските, но пък разтопиха сърцата на зрителите. А победителят, който бе и най-малкият от всички роботи - само 75 сантиметра, и носеше детски ски екип отнесе вкъщи награда от 10 хил. долара.

Корейците не са забравили да включат и роботи артисти. Един от тях може да смеси около 1000 цвята, а ръката му достига 20 метра за да създаде произведение на изкуството по вече зададена му тема, като спечелилите златен медал например. Метални рибки пък забавляват атлетите, плувайки в синхрон в своите аквариуми.

И докато тези проекти са доста успешни, то арт-инсталациите, създадени от човешка ръка хвърлиха в смут всичики. Гигантски голи мъже със скафандри, кръг, от който излизат множество крака, дърво съставено от по-малки нарязани дървета "красят" ПьонгЧанг за неговите гости. Очевидно те са свързани с културата на Корея, но оставят неясни за посетителите на града, защото нито вървят с обяснителна табелка, нито може да се намери човек, който се е постарал да обясни какво е тяхното значение. Всъщност, из социалните мрежи има само недоумение, така че и човек, който е разбрал смисъла на скулптурите, също не може да се намери.

Връщайки се обратно на роботите, не може да не припомним, че макар и впечатляващи, те все още представляват бебешки стъпки в роботиката. Някои от тях се справят перфектно в лабораторни условия, но комуникацията с хората може би ги прави леко срамежливи и те допускат грешки, най-вече в преводите и разбирането на акцентите на гостите.

Най-добре за сега се справя малкият робот на летището, който след като те е завел при хора, с които може да говориш дружелбно казва "Сега ми простете, трябва да се върна вкъщи", чува се приятна музичка и екранът му изписва "Довиждане".