Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Балджийски в съда
Борислав Балджийски в съда

Висшите магистрати връщат делото на предната инстанция за поправка на наказанието

Футболистът на “Монтана” Борислав Балджийски да изтърпи в затвора наказанието си от 3 г. за убийството на юрисконсулта от “Топлофикация” Петър Алексов.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), с което делото срещу юношата на “Левски” е върнато на долната инстанция за поправка на наказанието.

През юли м.г. апелативният съд в София отмени 4-годишната ефективна присъда на полузащитника и замени наказанието с условно от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Делото попадна във ВКС, след като майката на жертвата и подсъдимият футболист не останаха доволни от изхода му. Виолета Алексова поиска виновникът за смъртта на сина ѝ да лежи в затвор, а Балджийски - да бъде оправдан.

От решенията на първите две инстанции става ясно, че на 7 август 2013 г. разпрата между Алексов и футболиста тръгнала след обидна реплика на юриста към приятелка на Балджийски близо до казино “Милениум” на столичния бул. “Гоце Делчев”. Футболистът минавал оттам с кола, в която освен неговата приятелка се возел и негов приятел. След грубите думи Алексов се отдалечил. Полузащитникът обаче го настигнал и тогава му нанесъл фатален юмрук в лицето, след което юристът се сгромолясал на земята. Ударил главата си в метална шахта, получил черепно-мозъчна травма и издъхнал.

Върховните съдии Лада Паунова, Красимира Медарова и Блага Иванова са категорични, че присъдата на футболиста не може да е условна. “Не е съобразено обстоятелството, че смъртта на Алексов е причинена в резултат на ненужна агресия, която многократно надхвърля повода за конфликта”, пишат в мотивите си те.

Според ВКС, за да бъде присъдата условна, “трябва да има положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване”. В случая на Балджийски това не е така, сочат магистратите.