Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ехинацея и прополис за силен имунитет

Имунитетът може да се повиши с ехинацея или с прополис.

Ехинацеята има адаптогенни свойства – помага на организма да се приспособи към всякакви промени. Смята се за най-добра от адаптогените като женшен, лимонник, елеутерокок. Пият се по 20-30 капки 30 минути преди всяко хранене. Преди да се глътне, се задържат в устата за кратко. Не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и при автоимунни болести. Може да се приема и от деца над 4 г., като дозата се определя от лекар.

В прополиса има около 250 активни вещества, които вдигат имунитета и действат антивирусно. Ефектът настъпва още същия ден. Не се препоръчва на хора с алергия към пчелни продукти.

На четвърто място е предпазната маска. Тя се носи на оживени места, например в транспорта, в киното и театъра, в поликлиниката. Добре е да се сменя често. Ако вирусите във въздуха са много, тя може да ги спре максимум за 3-4 часа.

Ако човек е болен, киха и кашля в маската, да я сменя още по-често. Иначе заразата, от която тялото иска да се освободи, се връща в него. Ако болният е сам у дома, няма нужда от маска, разбира се.

На пето място е оксолиновият мехлем - едно от най-достъпните противовирусни средства. Нанася се във всяка ноздра с кръгови движения. След като човек се прибере у дома, промива носа си с вода (най-добре сапунена), за да отстрани попадналите там вируси, и след това нанася мехлема.

Негова алтернатива са етеричните масла. Те отблъскват вирусите от носа. Мажат се по същия начин, но все пак не са толкова ефикасни. Срещу грип са подходящи евкалиптово, борово, анасоново, карамфилово масло и масло от чаено дърво. Вирусът се стопира и ако носът се маже с някаква мазнина - боров вазелин или по-мазен крем.

На шесто място е класиран витамин С. Най-много от него има в цитрусите (дневната доза идва от 2 портокала, 4-5 мандарини, 3 лимона), кивито (1 плод дневно) и зелето. Много витамин С дава отварата от шипки. Шепа от тях се начукват и се варят 15 мин. в 300 мл вода. От нея се пият по 2-3 чаши дневно преди хранене. Да се оставят шипките в термос с гореща вода цяла нощ, не бива, защото голяма част от витамин С се унищожава. Витаминът може да се приема и на таблетки.