Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: ЦМГ
Снимка: ЦМГ

Общината пусна зеления билет заради замърсяването на въздуха

Днес цената на билета за градския транспорт в София ще е 1 лев. Причината за пускането на "зеления билет" е отчетеното в последните дни превишение на нивата на фини прахови частици и високи стойности в първите часове днес, съобщиха от Столичната община.

Целта е по-евтиния билет, който важи за цялата мрежа на градския транспорт и за цял ден, е да насърчи софиянци да оставят личните си автомобили днес и да се придвижват с градски транспорт. "Зеленият билет" е една от мерките, които Столичния общински съвет одобри на последното си заседание и влиза за първи път в сила само четири дни след приемането им.

Призоваваме настойчиво гражданите днес да използват градския транспорт за своето придвижване, апелират от общината. Такъв призив отново пусна във фейсбук и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под Евро 5 да ограничат използването им в неделния ден. "В случай, че използвате личния си автомобил, ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", призовават още от общината.

Оттам молят и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди или други източници.

Столичният инспекторат продължава проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са хората с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите булеварди, пишат още от общината.