Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ НАНКОВ
НИКОЛАЙ НАНКОВ

Промяната не засяга области и общини. Два от районите сега са под минимума на ЕС за население, който е 800 000 души

Прерайониране на страната в три варианта предлага междуведомствена работна група. За това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на въпрос на депутат ще остане ли Русе център на район за планиране. Няколко часа по-късно от ведомството изпратиха карти с трите варианта, обсъждани засега.

Новото прекрояване на страната не засяга области и общини. Уедряването на сегашните 6 района за планиране се налага, за да може да се кандидатства за еврофинансиране.

Според изискванияна на ЕС в един район за планиране задължително трябва

да живеят

минимум 800 000

души и

максимум

3 милиона

В Северозападния регион населението е по-малко от 800 000 души, а Северният централен район е с 805 000 и се очаква през тази година да падне под минимума. Южният централен район, в който център е Пловдив, е с население над 3 млн.

“Целта ни е да създадем силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие. Да са със силни, достъпни и притежаващи капацитет и възможности центрове на райони”, каза още регионалният министър. Прекрояването на районите се прави и заради програмите, които ще бъдат съфинансирани от европейските фондове след 2020 г.

Първият вариант

предвижда в

страната да има

пет района

Разликата от досегашните е, че се премахва Северният централен и се разделя между Северозападния, към който отиват Великотърновска и Габровска област, и Североизточния, който се разширява с Русе и Разград.

Така Североизточният ще обхване областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен. В него център е Варна.

В Северозападния влизат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

В Югозападния са областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник, в Южният централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Югоизточния включва Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол.

Вторият вариант

разделя

България на

четири

В Югозападния са областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.

Има и трети вариант, който предвижда запазване на броя на шестте района, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.

Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Премествания ще има и в останалите четири района за планиране.