Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Чрез медитация може да се лекуват диабет, кисти, безплодие, дори рак, стига човек да повярва, да прости и да е готов да поеме отговорност за случващото се в живота му, категорична е Милена Голева - водещ експерт, лектор и вдъхновител за промяна, създател на студиата Yoga Place. Занимава се с медитация от 23 години, а от 13 – преподава. Автор и водещ е на високоефективна колекция от 15 авторски медитации на български език. Нейната мисия е да направи изкуството на медитацията, релаксацията и отпускането достъпни за всеки съвременен човек.

- Как стигнахте до убеждението, че медитацията може да лекува?

- Когато мен самата ме връхлетя здравословен проблем. Тогава моят лекар ми каза, че е необходимо веднага да ми направи операция. Аз обаче го помолих да ми даде един месец да експериментирам. Започнах да търся начин, докато съм в медитация, да лекувам засегнатото място със силата на мисълта. Стигнах до заключението, че когато си в медитация - в състояние на алфа-честота на мозъчните вълни, умът става много по-силен да твори. А законът на привличането учи, че ние създаваме вселената, в която живеем, със своите собствени умове. По време на медитация ме осени идеята, че след като аз мога да сътворя света си, следователно имам способността да сътворя и лекувам и своето тяло. Между другото по време на медитация се случват много интересни прозрения, по много интересен начин се намират решения.

Първоначално правех опити с това да мечтая за някои неща, да ги “проектирам” и те започнаха да се случват. И тогава реших, че мога да го направя и с тялото си. Цял месец изключително интензивно – по няколко пъти на ден, медитирах върху проблема, върху заболелия орган. Представях си как го обливам със светлина, как му изпращам любов. Казвах му, че го обичам. Защото всъщност в 95% от времето си ние живеем обърнати навън към света и болестта идва не за да ни накаже, а за да ни накара да си обърнем внимание. И когато аз започнах да медитирам върху тялото си, осъзнах колко съм го пренебрегвала. След този месец отидох на преглед и моят лекар беше готов да ми насрочи дата за операция. Обаче като ми направиха изследване, се оказа, че проблемът просто е изчезнал. Имам го на снимка преди и след. Най-интересното е, че моят лекар дори не ме попита дали съм правила нещо през този месец, не каза нищо.

- На базата на собствения си опит ли създадохте своята лечебна медитация?

- Исках да направя медитацията, която прилагах на себе си, достъпна за повече хора. Факт е, че при мнозина с течение на годините се появяват едни и същи проблеми, макар и те да бъдат лекувани или оперирани. Това е защото дори и ние механично да отстраним проблема, ако след това не променим начина си на живот и начина си на мислене, той се появява отново и отново. А медитацията е изключително ефективен начин за промяна на моделите на мислене. Човешкото тяло е съвършен механизъм и то притежава способността да се самолекува. Въпросът е ние да му дадем тази възможност. Необходимо е всеки да поеме отговорността за своя живот. А това съвсем не е лесно. Много е важно да подчертаем обаче, че медитативните практики по никакъв начин не отричат традиционната медицина. Напротив, не насърчавам никого да се отказва от методите на лечение, които прилага. Просто съветвам хората освен да се борят механично с проблема, да помислят за промяна на начина на мислене, за отстраняване на дълбоките причини, довели до болестта.

Аз лично препоръчвам преди да се прави медитация за лечение, да се отдели време за медитация за прошка. Защото ако има здравословен проблем, значи съществува дълбок проблем и той в много случаи е свързан с някаква стара драма, травма, обида, с която не сме успели да се справим. Дори и да имитираме, че сме ги преодолели и сме простили, много пъти се оказва, че дълбоко в нас тези болки продължават да живеят. А процесът на лечение се отключва със способността да простиш на другите и най-важното – да простиш на себе си. 

- В лечебната ви медитация е включена музиката на Теодосий Спасов, а в медитацията за жени – гласът на Хилда Казасян. Звуците също ли имат изцелително действие?

- Категорично музиката лекува. И музиката, и мисълта са вибрация. Избирам фона на медитациите изключително внимателно, защото той има огромна роля в целия процес. Кавалът не само има лечебна сила, но е и много специален за българите – закодиран е в нашите гени. Всеки българин, когато чуе кавал, мислено се пренася в планината. Затова избрах кавал за моята лечебна медитация. А няма кой друг да звукоизвлече от кавала по-добре от Теодосий Спасов. Освен голям изпълнител, той е и човек с изключително чиста същност. А това е много важно за мен. Всички хора, които участват в проектите ми, носят чиста енергия. Затова избрах и Хилда Казасян за медитацията, посветена на изграждането на връзката с женската ни същност. Хилда Казасян носи изключителна женска енергия, кадифе в тембъра, невероятна сила.

- Какви обратни реакции получихте от хора, които практикуват лечебната медитация. Имате ли примери, които да споделите с нас?

- Започвам с един съвсем скорошен случай на дете от Франция, диагностицирано с невъзможен да бъде опериран тумор в мозъка и разсейки в белите дробове. Родители му започват да търсят алтернативни методи за лечение. Тяхна много близка приятелка е българка, която е практикувала с мен. Споделя на родителите за лечебната медитация, обяснява на детето какво се казва горе-долу в нея и му предлага да я изпробва. То по собствено желание започва да я слуша по три пъти на ден, въпреки че не разбира думите. Стигаме до много важната тема за езика. Българският има много силна вибрация и въпреки че това дете не разбира думите, постига невероятни резултати. Когато ни споделиха, ние тук в студиото плакахме. След няколко месеца се оказва, че белите му дробове са напълно изчистени, а туморът в главата е значително намалял. Френските лекари обявяват този случай за чудо.

Има какви ли не примери – човек, който се излекува от диабет; една българка в Австрия се спаси от ампутация на крак; други се отърсват от нервни кризи, от паник атаки, много жени успяха да забременеят след години опити. Много е интересна историята и на един мъж, на когото лекарите дават не повече от три месеца живот. Съпругата му му предлага да пробва с медитация, но той категорично й отказва с довода, че не вярва в такива неща. Тя обаче започва да му пуска медитацията след като той вече е заспал. Човекът и до днес е жив и здрав и вече доброволно прави медитация. 

- Учени в Оксфорд са доказали, че медитацията е по-силна от антидепресантите. Това възможно ли е?

- Абсолютно е възможно. Медитацията е практика, която идва от древността. Това не е нещо, което някой си го е измислил сега. Тя е останала през вековете именно защото работи. Просто методът на практиката се видоизменя, и то защото начинът на живот на съвременния човек се променя. Моята мисия е да създам практики, които са приложими при сегашния забързан начин на живот. Разбира се, при водените медитации огромна роля има учителят. Много е важно какво се подава по време на медитация. Искат се огромни знания и много опит, за да се води практика. Освен това медитацията има огромна позитивна роля най-вече с това, че с нея се променят дълбоки вярвания, някои от които понякога ни вредят. Например всички приемат за даденост, че когато човек остарее, задължително трябва да бъде болен и да страда. Тази програма ни е като заложена и ние сме я възприели за абсолютна истина. И когато всеки мине прага, който сам си е определил – 40, 50, 60 години – вече “знае”, че е време да започне да се разболява. Така сам провокира болестта. Живеем с много такива паразитни убеждения и вярвания. Медитацията е най-лекият път, по който този убеждения да започнат да се обръщат.

- Всекидневно ли е необходимо да се практикува медитация?

- Идеалният вариант е всеки ден, но все пак всички знаем колко динамична е програмата на съвременния човек. Важно е медитацията да се прави в ритъм. Аз лично препоръчвам да се практикува вечер, когато човек вече е готов да си ляга, оставил е всички задачи за деня, откъсва се от външния свят. Това е най-удобният начин. Заспиването през медитация е прекрасен вариант, защото много често човек заспива в състояние на стрес, със стегнати мускули, с пристегната челюст, с напрежение. По този начин през нощта тялото не релаксира, а се натоварва, затова и сутрин се будим без никаква енергия. Заспиването през медитация е идеален вариант за пълноценен сън, за зареждане с енергия, за отърсване от негативните мисли.

- Вие самата как стигнахте до йога и медитация?

- Повечето хора откриват йога и чрез нея стигат до медитацията. При мен се случи обратното. И то в едни години, когато “медитация” беше опасна дума, когато хората едва ли не си представяха, че тези, които медитират, са някакви белобради съсухрени старчета, живеещи в пещери. Аз лично просто изпитах необходимост да медитирам и почнах да експериментирам. Тогава нямаше почти никакви източници на информация и общо взето първите ми опити бяха пълен провал – стараех се да стоя неподвижно в поза лотос, а тогава изобщо не можех. Но въпреки това изпитах нещо, което ми беше напълно непонятно – усещане, че съществувам. Това беше първият ми досег с мен самата. Започнах да търся различни техники, да експериментирам, първоначално сама, след това с учител.

Изследвала съм и съм учила много видове медитация в различни части на света. И по време на една лична медитация в съзнанието ми се появи думичката “йога”. Отново говорим за времена, когато нямаше още йога студиа или преподаватели. Единствената литература, която намерих, беше една книга на Венцeслав Евтимов – най-големият български йогин. Започнах да правя опити, да имитирам позите, показани вътре. Така започна дългият ми път с йога.