Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Музикалната легенда Том Джоунс е пял на рожден ден на доктор Ружа.  КАДЪР: ЮТЮБ
Музикалната легенда Том Джоунс е пял на рожден ден на доктор Ружа. КАДЪР: ЮТЮБ

Българката бе смятана за бизнесдама от световен мащаб. Германия я издирва със заповед за арест

Над 360 милиона евро в сметките, блестящи бизнеспланове, контакти с български политици на най-високо ниво, собствени заводи в цял свят, мащабна благотворителна организация...

И съмнения и обвинения за измами с финансови пирамиди с размах, на който би завидяла и италианската мафия.

Коя е Ружа Игнатова и какво се крие зад фирмата ѝ OneCoin, която е смятана за измамническа пирамида в Германия и ред други държави, а срещу самата Игнатова вече има заповед за арест, издадена в Билефелд?

Ружа Игнатова е родена в България, но на 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Преди да се завърне в родината си и да започне кариера и бизнес начинания, Игнатова завършва магистратура по икономика в университета в Констанц, Германия, и икономика задочно в Хаген. Твърди, че е защитила докторантура по право в Оксфорд.

В началото на кариерата си Ружа Игнатова постъпва като консултант в международната компания “Маккензи енд къмпани” в София, където работи с редица международни банки и финансови институции.

Според технологичния блог Questona.com Ружа Игнатова е вписана в Търговския регистър

като управител

на поне 30

дружества

и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми. Много за кратко след “Маккензи” тя оглавява инвестиционния фонд CSIF, но след месеци собствениците на фонда я отстраняват.

Ружа Игнатова и баща ѝ Пламен Игнатов са били собственици на металургичния завод във Валтерхофен, Бавария, до 2012 г., когато фалира. Игнатова не обявява несъстоятелността на завода, за което получава условна присъда от година и два месеца. Синдикът на дружеството

обвинява

семейството в

кражба на

1 милион евро

През 2015 г. представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на Fourth EU-Southeast Europe Summit, организирано от списание “Економист”. Освен Ружа Игнатова други лектори на събитието са президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на икономиката тогава Божидар Лукарски.

През 2014 г. основава фондация “Един свят” (OneWorld Foundation), имаща за цел да подобри образованието на деца в неравностойно положение. През същата година

тя става дори

бизнесдама на

годината

в България. Дотук биографията на фамозната българка звучи блестящо. Зад нея обаче се крият неприятни тайни, които през последните месеци излязоха на бял свят.

Ружа Игнатова е подозирана от години в участие във финансови пирамиди. Като такава се окачествява и основаната от нея собствена криптовалута OneCoin.

Според чуждестранни медии за създаването ѝ тя използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (около 10 000 членове), Univer Team (около 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (около 400 000 членове), Bonofa (около 60 000 членове) и BNG International (около 10 000 членове). Дори уикипедия пише за Игнатова: “С фон от измамни схеми (BigCoin, Crypto Real Investment Trust), регистрация на фирмата в Гибралтар и множество неясноти по функционирането на OneCoin, криптовалутата на Ружа Игнатова е определяна от множество експерти като поредната

финансова

пирамида и

измама

Обработвайки плащанията си в Германия, за OneCoin се смята, че е придобил поне 350 милиона долара чрез “ схемата на Понци”.

OneCoin, която по-късно става OneCoin/OneLife, е разследвана за измамни схеми в Китай, Австрия и Латвия. Дори за благотворителната ѝ организация има подозрения, че всъщност е част от схемата на OneCoin.

Доскоро плановете на Игнатова бяха да емитира криптовалутата си OneCoin до октомври 2018 г. На семинар през август миналата година тя обещава, че валутата ѝ ще се превърне във водеща дигитална валута в целия свят.

Явно на обещанията ѝ вярват достатъчно вложители, които пълнят сметките на Игнатова с надежда, че инвестициите им ще се върнат многократно. Забрана да се търгува с нейната валута още миналата година отправиха германските власти. Причината - нито една от фирмите няма лиценз за това.

След заповедта за арест пък Ружа Игнатова изчезна и никой не знае къде е. В момента фирмата ѝ – вече под ново име, се ръководи от брат ѝ. Експерти се съмняват, че криптовалутата ѝ въобще съществува и смятат, че вложителите са просто измамени.

Централата на фирмата ѝ би трябвало да се намира на пл. “Славейков” в София, но там се продават само тефтери и химикалки с логото на OneCoin. Няма консултанти, които да съветват евентуални инвеститори. Всеки трябва да се информира сам в интернет, е съветът.

С набъбването на подозренията срещу фирмата започват и изненадващи промени в собствеността ѝ. “Капитал” съобщава още миналата година, че част от дяловете на майката на Ружа Игнатова – Веска Игнатов, са продадени на 25-годишен българин, Кристиан Манолов.

Бизнесът обаче продължава. Мрежата OneLife вече има 3,3 милиона последователи в 195 страни, които са купили 50 000 OneCoin-а. Един OneCoin е 15,95 евро.

Едно от обвиненията, които властите в Германия отправят към фирмата на Игнатова, е за пране на пари.

Самата фирма пък твърди, че всичко това е плод на война на конкуренцията срещу тяхната валута.

“Срещу нас е цялата общност на биткойн валутата”, заявява Игнатова в едно от последните си появявания през август 2017 г. За последно фирмата е правила събрание на членовете си през декември в Банкок. Там се появява за последно търсената българка, но никой не знае къде в момента живее тя.