Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паленето на гуми в "Столипиново" периодично обгазява част от Пловдив.
Паленето на гуми в "Столипиново" периодично обгазява част от Пловдив.

Бригади от екоинспектори дебнат край дигата на Марица в "Столипиново"

Служители на пловдивския общинския инспекторат спипаха на място мургав подпалвач на гуми и му съставиха акт от 300 лева. "Дебнахме го в продължение на часове край дигата на Марица в "Столипиново". В мига, в който драсна клечката и се разнесе облак черен дим, го атакувахме и заловихме. Снехме му личните данни и му съставихме наказателно постановление", съобщи пред "24 часа" директорът на инспектората Ангел Славов. Контролното звено съвместно с екоинспекцията в Пловдив извършва засилени проверки срещу замърсяването на въздуха. Горенето на гуми е един от големите бичове в града.

"Трудното е, че като ги запалят, не стоят до тях, а се отдръпват и чакат да изгорят. Когато спрат да пушат, отиват на място и ги хвърлят в реката, за да ги охладят и да вземат метала от гумите. След това го предават за вторични суровини", разказа Славов.

При горенето на гуми половината град е обгазен. Освен отровен черен дим, хвърчат и сажди. "Засилваме мерките не само в "Столипиново", но и около сервизи и вулканизатори, допълни шефът на инспектората. Той предупреди,че санкциите по наредбата за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева. Тя забранява и изхвърлянето на строителни отпадъци на нерегламентирани места. Нарушителите правели това най-често нощем. Действието се развивало светкавично. "Спира, изсипва и бяга", твърди Славов. Един от тях обаче имал неблагоразумието да изхвърли камион с боклуци на "Пазарджишко шосе" в късния следобед на миналия четвъртък. Той бил заловен от служители на общинското ФБР, които му съставили акт от 800 лева.