Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Петър Стоянов - Сумиста с пранги на краката
Полицаи водят Петър Стоянов - Сумиста с пранги на краката

Членове на бандата на Килърите са парадирали с познанства с политици, бизнесмени, полицаи и прокурори. Сръбски бос дори имал намерение да помогне на Петър Стоянов-Сумиста да влезе в политиката, разкрива свидетел по делото “Килърите”. То е първото в най-новата ни история, което приключи с най-тежките присъди - затвор до гроб, за поръчители и организатори на убийства, палежи и побои. В своя поредица “24 часа” разкрива престъпленията на бандата и жертвите ѝ. В предната - 4-а част, ви разказахме за търновския бизнесмен Георги Вълев, осъден като поръчител на 2 убийства, за лихварство и побои. Днес четете за боса на Килърите и сподвижниците му.

Хитър, интуитивен, с високо IQ. Едър и тежък - 150 кг, но впечатляващо гъвкав в поведението си. Умее да се прикрива, не признава и най-дребните си недостатъци. Тези щрихи от психологичния портрет на боса на Килърите Петър Стоянов се оказват ключови при сравняването на двата му образа - именит спортист, прославил България на дохиото, и главатар на банда за “мокри поръчки”.

Сумиста се отърква в политиката, но за кратко. След ареста му става ясно, че е бил нещатен експерт към Комисията за младежта и спорта в 41-ото народно събрание. Твърди се, че е бил поканен там от депутатка от БСП, която се запознала с него покрай проект за детска школа по сумо в софийското с. Гниляне. Сумиста си създава широки контакти, но навалицата от старите му познати сега се е разтворила в нищото.

На 26 януари Стоянов ще навърши 43 г. зад стените на софийския затвор. Роден е в града на масовите убийства Нови Искър. По Нова година там бяха застреляни 6-има души, а убиецът им Росен Ангелов-Горския се гръмна сам. През 1931 г. на мегдана и по улиците в същия град Здравко Рибаров избива с нож, брадва и пищов 9 души един след друг.

Стоянов живее в Нови Искър и учи в спортното училище в София, после кара висше, има семейство и дете.

Арестуван е два

пъти, когато вече

се е прославил,

и това предизвиква смут. Първият път е през август 2010 г. след убийството на самоковския бос Юри Гелев, но го пускат, а разследването приключва с фиаско. Само месец по-късно, на 22 септември 2010 г., пак го задържат, но по делото “Килърите”.

По онова време Сумиста е най-титулуваният наш състезател по сумо - 16 пъти е шампион на България и 9 пъти на Европа. 3-кратен сребърен медалист е от световни първенства и става световен шампион в професионалната лига Big Boy. Печели и световната купа в Полша през 2009 г., интерконтиненталната купа и купата на титаните, както и доста титли от международни турнири. В спортната си кариера е бил капитан, мениджър и треньор на националния ни отбор по сумо. На 5 ноември 2009 г. е избран за президент на Българската федерация по сумо, а на следващата година и за председател на европейската.

В спортните среди е известен с прозвището Вожда. Така го знае и друг подсъдим по делото “Килърите” - търновският бизнесмен Георги Вълев. Двамата твърдят, че са се запознали покрай спонсорството на състезания. От 1997 г. Вълев е съосновател и член на Управителния съвет на клуба по сумо “Калоян” в Търново.

Сумиста организира демонстративни игри,

занимава се

с доставка на

минерална вода

чрез 2 фирми, едната - на името на съпругата му. През 2008 г. вече е развил 2 бази за търговия - в Нови хан и в Студентския град в София, където с жена му държат кафене “Куатро”. Заведението предлага диетична кухня за спортисти и според полицаи и магистрати тъкмо в него са уговаряни “мокрите поръчки” на бандата.

Сред старите познати на Сумиста се откроява босът на СИК Милчо Бонев - Бай Миле, убит през 2004 г. в ресторант “Славия”. А също сръбският мафиот Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердамеца.

Според прокуратурата жените на Сумиста и на друг член на групата - Янко Попов-Туцо, са

имали общ

бизнес с

вдовицата

на Бай Миле

Силвия Панагонова, свързан с вилно селище в Боровец. Често Сумиста и Панагонова се засичат по рождени дни. Подсъдим по “Килърите” казва, че тя му е кумица. А на Сретен Йосич мълвата отрежда ролята на кум на Сумиста.

“Беше му кум на сватбата”, твърди участник в церемонията. През 2010 г. премиерът Бойко Борисов споменава, че се говори за това, и добавя: “Обикновено когато някой ти е кум, ходиш, каниш го, носиш ракия, срещаш се с него. Близък ти е.” Пред “24 часа” обаче двама адвокати на Сумиста отрекоха. Единият вчера заяви: “Истинският кум е друг, викнахме го в съда да го потвърди. Май че беше доктор, не знам”. Другият каза, че тържеството в белградския хотел не е било сватба.

Връзки със Сретен Йосич има и Туцо. В съда в Шумен той признава, че го познава, но под друго име - Марко. Едва след ареста на сърбина в София разбрал от вестниците кой всъщност е той. (Виж карето на 19-а стр.).

Психолози, изследвали поведението на Сумиста, твърдят, че той парадира и с титлите, и с познанствата си. Умее да печели доверието на околните и да управлява ситуациите, в които се намира. На тест за интелигентност в Ловеч изкарва между 98 и 106 точки при възможни 120.

“Сумиста е изградил фалшив фасаден образ на човек, който се занимава с легитимен бизнес. Поведението му се отличава с изключителна театралност и желание да се представи в крайно положителна светлина”, пише в съдебнопсихиатрична експертиза от пролетта на 2011 г. Според нея дълбоко в себе си Сумиста е неуверен и има болезнена необходимост да контролира случващото се. Обяснение за това се търси в “малоценностни изживявания” в детството.

“Сумиста внимателно подбира хората, с които общува, и често е възприеман като самоуверен и доминантен. Умее да манипулира околните и се стреми да получи одобрение от хора с авторитет. При повърхностен контакт оставя добро впечатление, но склонността му да се самоизтъква може да отблъсне околните”, пишат експертите. Те го определят като егоцентричен, но с лабилна емоционалност и поддаващ се на внушения.

По време на съдебното дело Сумиста често опитва да драматизира състоянието си, изкарвайки се прекалено стресиран. Експертите отбелязват, че това става чрез предизвикани от самия него демонстративни соматични оплаквания - изпотяване на дланите, неравномерен пулс, учестено дишане и опити за бягство от ситуацията в мними заболявания. Видимо обаче Сумиста доста отслабва, а в ареста и

съда постоянно

се налага да му

мерят кръвното

“Пешо Сумиста се представяше като човек, който милее за България, а в същото време приемаше изпълнението на поръчки за физическа саморазправа и убийства. Видимо за обществото беше добър човек”, казва на разпит един от свидетелите по делото “Килърите” - Боян Джамалов, бивш шофьор на Сумиста. “Зная, че убийството на Румен Рачев е организирано от Пешо Сумиста, който е получил поръчка за него.”

Сумиста е осъден през 2015 г. като шеф на банда. На 1 декември м.г. окончателно е признат за виновен и като подбудител на 2 убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Според обвинението той е възлагал изпълнението на част от поръчките на Васил Костов-Кеца, който координирал действията на сочените от МВР за преки извършители Владимир Филев и Георги Георгиев и им помогнал да се укрият. По-късно и двамата са намерени убити, овързани с тел и заровени до софийското с. Железница.

Кеца -

подозрителен

и гневлив

Кеца е от Червен бряг, на 47 г., със средно образование. Бил е гард на Бай Миле. (Виж карето долу) Арестуван е на 24 август 2010 г.

При разговорите с психолози от Института на МВР той се концентрира трудно, показва неестествена приповдигнатост и психомоторна възбуда, се казва в документ по делото. Избягва да говори за детството си. Израснал е в бедно семейство, а един ден чужди хора му казали, че е осиновен.

Чувството за празнота и липсата на достатъчна подкрепа в детството са довели до компенсаторно поведение за търсене на внимание - до свръхактивност и слаб успех в училище, пише в съдебнопсихиатрична експертиза на Кеца. Според нея Костов е подозрителен към непознати, недоверчив и склонен да подценява другите. Смята, че животът е несправедлив към него. Изпитва ожесточение към хора, които са се отнесли лошо с него, пречат му или го пренебрегват. В поведението си е враждебен, гневлив, арогантен. Готов е да отмъсти, ако някой засегне интересите му. Търси възмездие за отминала несправедливост. Егоцентричен, безкомпромисен и нетърпелив.

Според прокуратурата Кеца действа първосигнално и прибързано, малко се интересува от нечие мнение и потребности с изключение на авторитетни за него фигури. Изпитва нужда от силни емоции и екстремни преживявания, което прави поведението му непредсказуемо.

Свидетели по делото признават, че ги е страх от него. Смятат го за безчувствен и груб. Костантин Н. например казва, че бил предупреден от друг свидетел да не се занимава с Кеца, защото е “много опасен”.

Туцо от Килърите е известен в родния си Самоков и околността, защото целият му живот минава там. Сега е на 47 г., семеен, с двама синове и внучка. Казва, че прякорът Туцо му е лепнат от полицаите.

“На мен Туцо

или Туци в

живота никой

не ми е викал,

както и Дебелия. Това дето съм дебел, няма значение. За мен аз не съм дебел, як съм... На баща ми като малък са му викали Туцо. Към мене винаги са се обръщали с бате Яни, бай Янко, байко”, обяснява той в съда.

Преди да го арестуват на 24 август 2010 г., Попов се занимава с ресторантьорство и туризъм в Боровец и по морето. Най-известното му заведение тогава е “Черният тигър” в Боровец. Там се появявал и Сретен Йосич. Свидетелката Верджиния Гогова твърди, че Туцо ѝ

показал на

телефона си

снимки със

сърбина

За това Туцо дава следното обяснение в съда: “Не мога да си спомня дали съм имал снимка на Сретен на телефона. При вас е. Защо не проверите? Аз с телефона не мога да се оправям, съобщение да напиша, като индианец на пишеща машина, камо ли да се снимам”.

Туцо се определя и като животновъд и “любимец на животните”. Отглеждал коне, крави, прасета, кокошки, пауни, гъски. Надълго и широко обяснява в съда, че е срещал “всякакви луди идиоти”, но намирал общ език с “прости и всякакви”. След злополука с кон близо месец бил в кома. Дават му 95% инвалидност и е пенсиониран по болест.

По време на съдебно-психиатричните изследвания Туцо не крие раздразнението си. “Изнервят ме вашите номера! Въобще не ме убеждавай в нищо! Давай да пишем тука!”, сопва се той на експертите. При тестовете се стреми да се представи в добра светлина. Посочва трите най-важни неща в живота си - “семейството, честността и доблестта”. Твърди, че от никого не е чул “лоша дума за себе си” и не е участвал в “никаква престъпна група".

Според експертите обаче той е “безскрупулен към хора с по-нисък статус” и “склонен да се подчинява и угодничи на тези, които стоят над него”. Има силно завишена оценка за себе си и лесно избухва.

Един от анонимните свидетели, обозначен по делото “Килърите” с номер 4, разказва, че Туцо е

бил ятак на

издирваните

от МВР

Владимир Филев и Георги Георгиев. Двамата са заподозрени за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, застрелян на 25 март, и шуменския бизнесмен Румен Рачев, убит на 3 юли 2009 г.

Филев и Георгиев контактували с Туцо по джиесема на един от стопаните на хижа “Вада” - Райчо, който е сред оправданите по делото. Навремето хижата била дадена под наем на самоковския бизнесмен Юри Галев, но той я преотстъпил на двама души да я поддържат. Анонимен свидетел номер 10 намесва Туцо в трафика с наркотици. Твърди, че трябвало да “гарантира” минаване на хероин през България от Истанбул до Белград. Туцо казва, че това са “пълни глупости”. Доказателства по тази следа не са събрани и обвинение за дрога не му е повдигнато.

“Петър съм го виждал 7-8 пъти през живота си. Не съм имал бизнес с него, камо ли нещо друго.

Харесали сме се

- двамата пълни

хора, ящни,

ядем, пием. С Кеца се запознах в конвоиращия автомобил през 2010 г. Ако един човек дойде и каже, че ме е видял с Васил на кафе, приемам. Подписвам всичко и заминавам в затвора", пали се Туцо. Отнася 10 г. затвор за разлика от Сумиста, Васил Кеца и Георги Вълев, които са осъдени на доживотни решетки без право на замяна. Те твърдят, че процесът е политически, но всички съдебни инстанции отхвърлят тази теза. Сред осъдилите ги магистрати има и критици на работата на МВР и прокуратурата през годините.

Туцо е прибран зад решетките на 1 декември 2017 г. Това става часове след като Върховният касационен съд обявява окончателното си решение. Преди това той е на свобода по здравословни причини. Тъй като още при разследването е лежал по арестите, вероятно след 3-4 г. ще дочака свободата. За останалите, осъдени до живот, бъдещето е мрачно. Помилване или промяна на закона, при която затворът до гроб да отпадне, не се задава.

Янко Попов - Туцо: 

Познавах Сретен като Марко, играеше

карти с полицаите на Боровец

“Не съм счетоводител, за да знам коя година е бил задържан Сретен Йосич и кога за първи път съм го видял. През 2002-2003 г. разбрах кой е този човек от вестниците. Преди това беше познат под друго име - като Марко Милотинович. Живееше в Самоков със семейството си. Постоянно играеше карти с полицаите на Боровец. Казваше ми, че живее в България заради войната в Сърбия. Всички полицаи, които идваха на Боровец, контактуваха с Йосич. От него знам, че се занимаваше с търговия със строителни материали, дървен материал, цимент... Такива неща за възстановяване на обекти, пострадали от войната. Познаваха го, дето се казва, и кучетата в Самоков. Не се е крил от никого”, разказва Янко Попов - Туцо в съда. Сретен ходел във всички ресторанти в Боровец, включително и в неговия. Веднъж казал на Туцо: “Ако разберат, че ние с теб се познаваме и сме приятели по един или друг начин, ще ти почернят живота”.

“Аз му казах тогава: “Не се притеснявам от тоя начин на живот! Не го познавам като човека, описан в медиите... В живота си никога

не съм си изкарвал

парите с кръв

или по нечестен начин. Когато през 90-та г. разни групировки като ВИС и СИК се опитваха да рекетират хората в Самоков и Боровец, винаги съм ги възпирал. Лека му земя на Васко Илиев, молил ме е: “Кажи, че ти плащаш рекет, за да почнат да плащат и другите. Казах му, че бизнес по този начин не мога да приема и, ако искат, ще воюваме!”, кълне се Туцо. За Сретен признава - “по някакъв начин си бяхме в близки отношения”. Ходил му на гости в Белград, след като Йосич бил пуснат от затвора в Холандия.

Сретен е арестуван в София на 20 юни 2002 г. Оказва се, че 3-4 г. той е живеел под носа на полицията с жена си и 3-те си деца в кооперация на бул. “Христо Ботев” под фалшива самоличност.

Хванат е от ГДБОП, докато телефонира от улична кабина близо до СДВР. Йосич е издирван от Холандия, Австрия и още няколко държави за наркотрафик и други престъпления.

Българският съд го екстрадира в Холандия, където не се доказват подозренията за негово участие в убийства, и той лежи за друго. През 2006 г. Йосич е върнат в Сърбия. Арестуван е пак през 2009 г. По-късно е осъден на 15 г. затвор за подстрекателство към убийство. По време на процеса “Килърите” има предложения Йосич да бъде призован, до разпит не се стига.

Кеца предпазил Бай Миле при взрив в София

Васил Костов - Кеца е тежко ранен при бомбен атентат срещу боса на СИК Бай Миле на 1 септември 2001 г. При опит да запази живота на шефа си, той е улучен от осколки в коремната кухина. Лекарите не могли да извадят всичките и той с години ходи с платно на стомаха. По време на делото се налага да го приемат в затворническия лазарет или в болницата в Шумен.

Психолози отбелязват, че Кеца с подробности разказва за покушението и премеждието си. Подчертава, че е уважаван от Бай Миле. Друг път, че му дал пари за апартамент.

Атентатът срещу Бай Миле е извършен в столичния кв. “Изток”, на входа на кооперацията, в която живеел. Освен Кеца, тогава е ранен още един гард. (24часа)

Янко Попов-Туцо е осъден на 10 г. затвор
Янко Попов-Туцо е осъден на 10 г. затвор
Съдебни охранители конвоират Васил Костов - Кеца
Съдебни охранители конвоират Васил Костов - Кеца