Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не разбирам в какво ме обвиняват, каза Роман Логвиненко пред съда.
Не разбирам в какво ме обвиняват, каза Роман Логвиненко пред съда.

82-годишен софиянец е видял един от атентаторите срещу Алексей Петров десетина дни преди покушението срещу бившата барета. Килърът дебнел в двора на пенсионера, скрит в шумата, бил с камуфлажни дрехи и направил знак на възрастния човек да мълчи. Това стана ясно при разпита на Петър Куюмджиев. Той бе един от свидетелите, разпитани на първото заседание по делото за атентата. То се гледа в Софийския градски съд (СГС).

Петров бе обстрелван с два гранатомета на 29 октомври 2015 г. Той се размина на косъм със смъртта само защото мерцедесът му бил брониран.

Единственият подсъдим за покушението е 49-годишният украинец Роман Логвиненко. Според прокуратурата той е организатор на атентата, намерил е гранатометите и е набавил колите, с които се придвижвали атентаторите. За изпълнители на покушението са сочени сънародниците му Артьом Темпински и Максим Чорни. Те се издирват от Интерпол.

“Чух два силни гърмежа, голям черен предмет удари колата вляво, а вторият гръм я разклати и пукна панорамното стъкло. Автомобилът, който има различни системи за сигурност, влезе в авариен режим”, разказа шофьорът на Петров Стефан Борисов.

Двамата с шефа му се погледнали и се попита ли взаимно какво става.

“Тогава си казахме: Май ни гръмнаха”, обясни Борисов.

На делото бяха разпитани и трима свидетели, които чули гърмежите и веднага след тях видели двама маскирани мъже да изскачат от храстите и да се качват в червен “Опел Астра”.

Логвиненко отново поиска обвинителният акт срещу него да бъде върнат на прокуратурата, защото открил противоречия. Досега той бе връщан два пъти. При третото искане съдът обяви, че грешките са отстранени.